Pse Ramazani është muaji më i shenjtë në kulturën islame?

Gjatë Ramazanit, muslimanët synojnë të rriten shpirtërisht dhe të ndërtojnë një marrëdhënie më të fortë me Zotin

Çdo vit, muslimanët në mbarë botën presin me padurim shfaqjen e hënës së re, e cila shënon zyrtarisht ditën e parë të Ramazanit, muajin e nëntë të kalendarit islam dhe muajin më të shenjtë në kulturën islame.

Ky muaj është i shenjtë për besimtarët islam, sepse është muaji në të cilin filloi shpallja e Kuranit.

Kalendari islamik është një kalendar hënor dhe muajt fillojnë në fillim të fazave të reja hënore. Duke qenë se kalendari islamik është 11 deri në 12 ditë më i shkurtër se viti diellor, data e fillimit të Ramazanit ndryshon.

Fillimi dhe fundi i Ramazanit përcaktohet nga Bordi i Vëzhgimit të Hënës, i cili ndodhet në Arabinë Saudite. Vende si Egjipti, Bahreini, Kuvajti, Omani, Katari dhe Emiratet e Bashkuara Arabe udhëhiqen nga vendosmëria saudite, si dhe vende të tjera si Indonezia, Libani, Maroku, Siria, shtetet e Ballkanit… Pjesa tjetër udhëhiqet nga të tyret. vëzhgimet e hënës së re.

Si festohet Ramazani?

Gjatë Ramazanit, muslimanët synojnë të rriten shpirtërisht dhe të ndërtojnë një marrëdhënie më të fortë me Zotin, ose Allahun. Ata e bëjnë këtë duke u falur dhe lexuar Kuranin dhe duke u përmbajtur nga thashethemet, gënjeshtrat dhe grindjet.

Gjatë gjithë muajit, ndërmjet lindjes së diellit dhe perëndimit të diellit, agjërimi është i detyrueshëm për të gjithë muslimanët (përveç të sëmurëve, grave shtatzëna, udhëtarëve, të moshuarve dhe grave me menstruacione). Ditët e humbura të agjërimit mund të plotësohen gjatë pjesës tjetër të vitit.

Vaktet janë një mundësi për muslimanët që të mblidhen me të tjerët në komunitet dhe të prishin agjërimin së bashku. Mëngjesi para agimit, ose syfyr, zakonisht hahet në orën 4 të mëngjesit para namazit të parë të ditës, namazit të sabahut ose sabahut.

Darka e mbrëmjes, iftari, mund të fillojë kur mbaron namazi i muzgut, akshami, – zakonisht rreth orës 7:30, por ndryshon në varësi të kohës së vitit kur bie Ramazani.

Meqenëse Profeti Muhamed e prishi agjërimin e tij me hurma dhe një gotë ujë, muslimanët hanë hurma si për syfyr ashtu edhe për iftar. Hurmat janë të pasura me lëndë ushqyese, të lehta për t’u tretur dhe i japin trupit sheqer pas një dite të gjatë agjërimi.

Pas ditës së fundit të Ramazanit, besimtarët festojnë fundin e tij me Fitër Bajramin – një festë e agjërimit – e cila fillon me një lutje të përbashkët në agim. Gjatë tre ditëve të festës, pjesëmarrësit mblidhen për t’u lutur, për të ngrënë, për të shkëmbyer dhurata dhe për të nderuar të afërmit e vdekur. Disa qytete organizojnë gjithashtu karnavale dhe tubime të mëdha lutjesh.

LEXO EDHE:

Back to top button