Qëndrimi ulur për një kohë të gjatë është shumë i rrezikshëm për shëndetin, por ka një zgjidhje

Hulumtimi i ri nga Universiteti Simon Fraser në Kanada i shton peshë argumentit se qëndrimi i zgjatur ulur mund të jetë i rrezikshëm për shëndetin e njeriut.

Një studim ndërkombëtar anketoi më shumë se 100,000 njerëz në 21 vende dhe zbuloi se ata që rrinin ulur për 6 deri në 8 orë në ditë kishin 13 për qind më shumë rrezik për vdekje të hershme dhe sëmundje të zemrës, ndërsa ata që rrinin ulur për më shumë se 8 orë në ditë kishin një Rritja e rrezikut 20 për qind..

Studimi drejtohet nga profesorë nga universiteti dhe profesorë nga Akademia Kineze e Shkencave Mjekësore në Pekin. Rezultatet janë publikuar në Jama Cardiology.

Studimi ndoqi jetën e individëve për 11 vjet dhe zbuloi se qëndrimi i zgjatur ulur shoqërohej me një rrezik në rritje të vdekjes së parakohshme dhe sëmundjeve kardiovaskulare. Ndërsa ulja është problematike në të gjitha vendet, është treguar se është problemi më i madh në vendet me të ardhura të ulëta dhe më të ulëta.

“Mesazhi është që koha e kaluar ulur duhet të reduktohet. Nëse tashmë duhet të uleni, bëni ushtrime në gjysmën e dytë të ditës dhe kjo do ta plotësojë këtë rrezik, këshillon profesori Scott Lear nga Universiteti Simon Fraser.

Nuk është aspak për t’u habitur që ata që uleshin më shumë dhe ishin më pak aktivë kishin një rrezik më të lartë, deri në 50 për qind, ndërsa ata që uleshin më shumë dhe ishin më aktivë kishin një rrezik dukshëm më të ulët prej 17 për qind.

“Për ata që qëndrojnë ulur për më shumë se 4 orë në ditë, zëvendësimi i gjysmë ore me stërvitje do të reduktonte rrezikun me 2 për qind”, tha profesor Lear. “Duke pasur parasysh se vetëm një në katër kanadezë përmbush rekomandimet e aktivitetit, ka një arsye të mirë që njerëzit të rrisin aktivitetin e tyre dhe të zvogëlojnë shanset për vdekje të hershme dhe sëmundje të zemrës”, shtoi ai.

Mjekët rekomandojnë më pak ulje dhe më shumë aktivitete sepse është një ndërhyrje e lirë që mund të ketë përfitime të mëdha. Por së pari, njerëzit duhet ta marrin seriozisht shëndetin e tyre.

“Studimi ynë zbuloi se kombinimi i qëndrimit ulur dhe pasivitetit shkaktoi 8.8 përqind të të gjitha vdekjeve afër kontributit të pirjes së duhanit (10.6 përqind në studimin e Lear). Është një problem global që mund të zgjidhet shumë thjeshtë. “Të vendosësh një kujtesë për t’u ngritur nga karrigia është e mrekullueshme për fillim”, këshillon profesori.

LEXO EDHE:

Back to top button