Qëndroni shumë orë ulur? Nga dëmtimi i zemrës te rritja e rrezikut të kancerit, ja efektet negative që ka në shëndet

Qëndroni shumë orë ulur? Nga dëmtimi i zemrës te rritja e rrezikut të kancerit, ja efektet negative që ka në shëndet

Qëndrimi ulur për një kohë të gjatë është i dëmshëm për shëndetin tuaj. Më poshtë do ju tregojmë si po e rrezikoni shëndetin tuaj.

Ju dëmton zemrën

Gjasat për demencë rriten

Qëndrimi ulur gjithashtu rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës, diabetit, goditjes në tru, presionit të lartë të gjakut dhe kolesterolit të lartë, të cilat nxisin demencën.

Zbeh efektet e aktivitetit fizik

Edhe nëse stërviteni 7 orë në javë, nuk mund të ndryshoni efektet e qëndrimit ulur 7 orë, por ky nuk duhet të jetë justifikim për të lënë aktivitetin.

Gjasat për diabet rriten

Nuk është e qartë pse, por mjekët mendojnë se qëndrimi ulur mund të ndryshojë mënyrën se si trupi juaj reagon ndaj insulinës, hormoni që e ndihmon atë të djegë sheqerin dhe karbohidratet për energji.

Ju mund të prekeni nga TVTH

Tromboza e Venave të Thella (TVTH) është një mpiksje që formohet në këmbë, shpesh për shkak se qëndroni ulur për një kohë të gjatë.

Do të shtoni në peshë

Mungesa e lëvizshmërisë rrit rrezikun për shtim në peshë.

Ankthi mund të rritet

 

Ju dëmton shpinën

Pozicioni ulur ushtron stres të madh në muskujt e qafës dhe shpinës, sidomos nëse përkuleni. Ngrihuni dhe lëvizni për një ose dy minuta çdo gjysmë ore për të mbajtur shtyllën kurrizore drejt.

Nxit variçet

 

Nxit osteoporozën

Të rriturit e moshuar që nuk janë aktivë mund të kenë më shumë gjasa të preken nga osteoporoza, (kocka të dobësuara).

Rreziku nga kanceri rritet

LEXO EDHE:

Back to top button