“Qeni udhërrëfyes” robotik i Kinës mund të ndihmojë personat me shikim të dëmtuar

“Qeni udhërrëfyes” robotik i Kinës mund të ndihmojë personat me shikim të dëmtuar

Ka më pak lesh se një shoqërues tradicional, por “qeni udhërrëfyes” robotik i Kinës një ditë mund të ndihmojë njerëzit me shikim të dëmtuar të jetojnë më të pavarur, sipas ekipit që qëndron pas zhvillimit të tij në Shangai.

Qeni robot, i cili aktualisht po testohet në terren, lundron në mjedis me ndihmën e kamerave dhe sensorëve dhe mund të njohë semaforët, gjë që qentë tradicionalë udhërrëfyes nuk munden.

Është sa një bulldog anglez, por pak më i gjerë dhe mund të komunikojë me një person me shikim të dëmtuar duke dëgjuar dhe folur, dhe përdor teknologjinë e inteligjencës artificiale për të njohur zërat, për të planifikuar rrugë dhe për të dalluar semaforët. Ka gjashtë këmbë, të cilat studiuesit thonë se e ndihmojnë të ecë pa probleme me stabilitet maksimal.

“Kur të tre këmbët janë lart, ka ende tre këmbë (në tokë) si një trekëmbësh kamerash. Është forma më e qëndrueshme”, tha profesori Gao Feng, kreu i ekipit kërkimor në Universitetin e Shangait Jiao Tong.

Bashkëshortët Li Fei, 41 vjeç dhe Zhu Sibin, 42 vjeç, janë ndër personat me shikim të dëmtuar që ndihmojnë ekipin hulumtues të testojë robotin me komanda kineze.

Li është plotësisht i verbër dhe Zhu mund të shohë vetëm pak dhe zakonisht përdor një shkop për të lëvizur.

“Nëse ky qen udhërrëfyes robotik del në treg dhe unë mund ta përdor, të paktën do të zgjidhë disa nga problemet e udhëtimit vetëm”. Për shembull, nëse (tani) dua të shkoj në punë, në spital ose në dyqan, nuk mund të dal vetëm, duhet të jem i shoqëruar nga një familje ose një vullnetar”, tha Lee.

Qentë udhërrëfyes robotikë po zhvillohen në vende të tjera, përfshirë Australinë dhe Britaninë e Madhe, por Kina ka një mungesë drastike të qenve udhërrëfyes tradicionalë.

Ka pak më shumë se 400 qen udhërrëfyes në Kinë për gati 20 milionë njerëz të verbër, tha Gao.

Kafshët shtëpiake dhe qentë e shërbimit janë koncepte relativisht të reja në vend, që do të thotë se shumë vende pune, restorante dhe hapësira të tjera publike nuk lejojnë qentë tradicionalë të shërbimit si Labradorët.

Ndryshe nga ata qen, numri i të cilëve do të jetë gjithmonë i kufizuar për shkak të kufizimeve të mbarështimit natyror dhe trajnimit intensiv të kërkuar, Gao tha se prodhimi i qenve udhërrëfyes robotikë mund të rritet, veçanërisht në një qendër të madhe industriale si Kina.

“Është e ngjashme me makinat. Ato mund të prodhohen në masë në të njëjtën mënyrë si makinat, gjë që do t’i bëjë ato më të përballueshme. “Unë mendoj se ky mund të jetë një treg shumë i madh sepse mund të ketë dhjetëra miliona njerëz në botë që kanë nevojë për qen udhërrëfyes,” tha Gao.

LEXO EDHE:

Back to top button