Shkencëtarët kanë zbuluar qytetin e të vdekurve në Egjipt – një nga vendet më rrëqethëse në botë

Shkencëtarët kanë zbuluar qytetin e të vdekurve në Egjipt - një nga vendet më rrëqethëse në botë

Ky vend i rëndësishëm ndodhet pranë qytetit të Aswanit, i cili ishte i rëndësishëm si një gurore, qendër tregtare dhe ushtarake më shumë se 4500 vjet më parë. Arkeologët kanë qenë në zonë për pesë vjet dhe së fundmi kanë zbuluar 36 varre që janë përdorur gjatë një periudhe prej 900 vjetësh.

Patricia Piacentini nga Universiteti i Milanos e përshkroi zbulimin si “shumë spektakolar” dhe vuri në dukje se ai është shumë unik në kontekstin e arkeologjisë egjiptiane. Varret u gjetën pranë mauzoleumit të Aga Khan III dhe mbulojnë pothuajse 270,000 metra katrorë, me dhjetë tarraca varresh antike të renditura në shtresa të ndryshme.

Zbulim i mahnitshëm

Është interesante se njerëzit varroseshin sipas klasës së tyre shoqërore – klasat më të larta varroseshin më afër majës së kodrës, ndërsa klasat e ulëta në tarracat më të ulëta. Arkeologët thonë se varret datojnë nga shekulli i gjashtë para Krishtit deri në shekullin e nëntë pas Krishtit. Shumica e të varrosurve besohet se kanë vdekur nga sëmundje.

Brenda këtyre varreve gjetën shumë dhurata, gjë që pasuron më tej kërkimet arkeologjike. Piacentini theksoi rëndësinë e respektimit të të varrosurve, duke theksuar se qëllimi i tyre është të zbulojnë historitë e tyre dhe të pushojnë me respekt pasi të hulumtohen.

Zbulimi ofron një pasqyrë unike në jetën e njerëzve një mijë vjet më parë në këtë zonë të Egjiptit, ndërsa studiuesit vazhdojnë të zbulojnë sekretet dhe pasuritë e varreve historike.

LEXO EDHE:

Back to top button