Receta e ditës: Byrek me patate dhe pulë

Edhe pse byreku me patate dhe pulë nuk kërkon përbërës shumë të shtrenjtë dhe të komplikuar, as teknika të veçanta kulinarie, sërish do t'ju duhet të kaloni pak kohë duke grirë patatet.

Byreku me rapi është një pjatë e thjeshtë me patate dhe mish që quhet edhe rapure ose râpure – nga fjala franceze për patate të grira.

Kur të vendosni ta bëni, planifikoni kohën për të grirë patatet, të cilat më pas duhet t’i kulloni dhe për ta bërë byrekun më të lëngshëm, shtohet edhe lëngu i pulës.

Përbërësit:

– 1 pulë (1800 g)

– 5 kg patate

– 1 kokë qepë

– 1 karotë

– 1 kërcell selino

– 2 lugë çaji kripë

– 2 lugë gjelle gjalpë

Përgatitja:

1. Mishi, qepa, karota, selinoja dhe kripa vendosen në ujë të ftohtë dhe nxehen. Kur të vlojë, gatuajeni për rreth dy orë. Kullojeni supën.

2. Pastroni pulën dhe e prisni në copa më të vogla.

3. Qëroni patatet, grijeni imët dhe shtrydhni lëngun e tepërt duke e vendosur në një leckë të pastër dhe duke e kulluar mirë ujin.

4. Matni sasinë e lëngut që kanë lëshuar patatet dhe hidhni atë. Në një enë me patatet e kulluara në rende, gradualisht, duke e trazuar, shtoni supën e kulluar në të njëjtën sasi si uji që kulluat nga patatet.

5. Gjysmën e masës e vendosim në një enë të madhe të lyer me yndyrë dhe më pas e rregullojmë mishin e prerë në feta. Mbulojini me pjesën tjetër të patateve dhe shtoni gjalpin e zbutur. E pjekim në 200 gradë Celsius për gjysmë ore, derisa të marrin ngjyrë kafe të artë. Më pas ulim temperaturën në 180 gradë dhe e pjekim edhe dy orë të tjera.

LEXO EDHE:

Back to top button