Receta sekrete: Salcë makaronash të kuqe si në restorant, e bërë në shtëpi!

Salca e kuqe që nuk mund ta blini në dyqan është bërë me një shumëllojshmëri perimesh si qepë, hudhër dhe domate, dhe për një shije më të pasur, zëvendësoni vajin me gjalpë.

Salcën e kuqe mund ta përdorni për receta të ndryshme makaronash, por edhe si shtesë në pjata të tjera.

Përbërësit e nevojshëm:
  • 60 ml vaj ulliri
  • 75 g qepë
  • 4 deri në 6 thelpinj hudhër
  • ¼ lugë çaji piper i kuq
  • 1 lugë gjelle perime
  • 35 g pastë domate
  • 800 g domate
  • 1 lugë çaji kripë deti të imët
  • ¼ lugë çaji piper i zi i sapo bluar
  • 15 g gjethe borziloku të freskët (ose 1-2 lugë gjelle të thata)
Përgatitja: 

Ngrohni vajin e ullirit në një tenxhere të madhe mbi nxehtësinë mesatare. Shtoni qepën e grirë hollë dhe gatuajeni derisa të zbutet, 3 deri në 4 minuta. Përzieni hudhrën e grirë imët, specin e kuq, perimet dhe pastën e domates. Skuqini për një minutë tjetër për të zhvilluar shijen. Hidhni në të domatet e qëruara. Përdorni një lugë ose një grirëse patate për t’i copëtuar butësisht për salcë.

Ulni zjarrin në mënyrë që salca të ziejë lehtë. I rregullojmë me kripë dhe piper (mund të shtoni më vonë nëse është e nevojshme). Lëreni të ziejë për 20 deri në 30 minuta ose derisa të zvogëlohet me rreth një të tretën. Shijoni dhe rregulloni erëzat ndërsa gatuhet. Fikni zjarrin dhe përzieni borzilokun e freskët të copëtuar.

Kjo salcë e kuqe mund të përdoret menjëherë, të ruhet në frigorifer deri në 4 ditë, ose të ngrihet deri në 3 muaj.

LEXO EDHE:

Back to top button