Rekord historik: Çmimet e arit thyen barrierën prej 2200 dollarë për ons, parashikohet rritje e mëtejshme!

Çmimet e arit u rritën mbi 2200 dollarë për ons, duke arritur një nivel të ri historik. Ekspertët parashikojnë një vazhdimësi të pacaktuar të këtij trendi rritës, gjë që tregon mundësinë e rritjeve të mëtejshme gjatë vitit

Çmimet e arit po arrijnë lartësi të reja

Çmimet e arit u rritën mbi 2200 dollarë për ons, duke arritur një nivel të ri historik. Ekspertët parashikojnë një vazhdimësi të pacaktuar të këtij trendi rritës, gjë që tregon mundësinë e rritjeve të mëtejshme gjatë vitit.

Bankat qendrore po nxisin kërkesën

Sipas raporteve të CNN, bankat qendrore po rrisin blerjet e tyre të shufrave të arit, duke vendosur rekorde në këtë proces. Ky trend tregon një kërkesë të fortë për metalin e çmuar nga investitorët institucionalë.

Parashikimet e ekspertëve

Akash Doshi, një analist në Citi, parashikon që çmimet globale të arit mund të rriten në 2300 dollarë për ons në gjysmën e dytë të 2024. Doshi ia atribuon këtë rritje të mundshme pritjeve për ulje të normave të interesit nga Rezerva Federale e SHBA gjatë asaj periudhe.

Faktorët që nxisin rritjen

Kur normat e interesit bien, ari bëhet gjithnjë e më tërheqës në krahasim me aktivet me të ardhura fikse si obligacionet, të cilat ofrojnë rendimente më të ulëta në mjedise me norma të ulëta. Për më tepër, përballë pasigurive dhe krizave gjeopolitike, ari shërben si një strehë e sigurt për investitorët që duan të mbrojnë asetet e tyre.

Blerësit kryesorë

Në vitin 2023, bankat qendrore të Kinës, Polonisë dhe Singaporit u shfaqën si blerësit më të mëdhenj të arit, duke sinjalizuar besim të vazhdueshëm në vlerën dhe stabilitetin e metalit.

Me çmimet e arit që arrijnë nivele të larta të paprecedentë dhe ekspertët që parashikojnë rritje të mëtejshme të nxitur nga blerja e bankës qendrore dhe ulja e mundshme e normave të interesit, perspektiva për arin mbetet rritëse në vitin 2024 dhe më tej.

LEXO EDHE:

Back to top button