Rreth 10% e popullsisë së botës shkon në shtrat i uritur çdo natë

Rreth 10% e popullsisë së botës shkon në shtrat i uritur çdo natë

Rreth 828 milionë njerëz në botë ose 10% e popullsisë së botës shkojnë në shtrat të uritur, që është 46 milionë më shumë se një vit më parë, sipas të dhënave nga Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë.

Nga të prekurit nga uria, 2/3 janë gra dhe 80% jetojnë në zona të prirura ndaj ndryshimeve klimatike. Pas dekadash reduktimi të vazhdueshëm të numrit, uria globale ka parë një prirje rritëse vitet e fundit. Nga viti 2019 deri në vitin 2021, numri i njerëzve të paushqyer u rrit me mbi 150 milionë, kryesisht i nxitur nga konflikti, ndryshimet klimatike, goditjet ekonomike dhe pandemia e koronavirusit.

Janë rritur edhe kostot e ushqimit. Nga viti 2019 deri në vitin 2022, indeksi i çmimeve të ushqimit të Organizatës së Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë, i cili mat ndryshimet e çmimeve globale në një shportë produktesh ushqimore si sheqeri, mishi, drithërat, produktet e qumështit dhe vajrat vegjetale, u rrit nga 95.1 pikë në 143.7 pikë.

“Edhe pse çmimet globale të ushqimeve u rritën, rritja e çmimeve në nivel vendi ndryshonte sepse vendet aplikuan politika të ndryshme,” tha Monika Totova, një ekonomiste në sektorin e tregtisë dhe tregjeve të organizatës.

Raporti i fundit i OKB-së mbi sigurinë botërore të ushqimit dhe ushqimit zbuloi se shumica e popullsisë së paushqyer të botës jeton në Azi, ku rreth 425 milionë njerëz ishin të uritur në vitin 2021. Megjithatë, njerëzit më të uritur janë në Afrikë – deri në 278 milionë në 2021.

Numri i njerëzve që përjetojnë pasiguri akute ushqimore, i cili mat paaftësinë për të konsumuar ushqim të mjaftueshëm dhe si rezultat vë në rrezik jetën ose jetesën e tyre, u rrit me një të katërtën në vitin 2022, me 258 milionë njerëz të përballur me urinë akute, sipas vitit 2023. Raporti global i krizës ushqimore.

LEXO EDHE:

Back to top button