Për 60% të profesioneve deri në vitin 2030 nuk do të keni nevojë për një fakultet

Për 60% të profesioneve deri në vitin 2030 nuk do të keni nevojë për një fakultet

Gjithnjë e më shumë kompani nuk kërkojnë një diplomë kolegji, duke hapur mundësi për të gjithë njerëzit që nuk duan të shkojnë në kolegj për të gjetur punë konkurruese dhe me pagesë të lartë. Sipas një sondazhi të fundit nga kompania ZipRecruiter, numri i profesioneve që kërkojnë ndonjë diplomë tjetër përveç diplomës së shkollës së mesme ka qenë në rënie të vazhdueshme që nga fillimi i pandemisë COVID-19. Deri në vitin 2030, ata parashikojnë që rreth 60% e të gjitha punëve të reja do të jenë profesione që nuk kërkojnë një diplomë kolegji, raporton CNBC Make It.

Për të gjetur industritë ku mundësia për kandidatët pa diploma po rritet më shumë, studiuesit e LinkedIn analizuan miliona profile dhe përshkrime pune të shpërndara në platformë nga 2021 deri në 2023. Një “jo i diplomuar” përshkruan dikë që ka mbaruar shkollën e mesme, ka një diplomë të asociuar ose ka përfunduar një praktikë trajnimi për punë.

Këtu janë profesionet me rritje më të shpejtë për njerëzit pa diplomë, sipas LinkedIn:

-Konsultim: këshilltar klienti, konsulent biznesi, konsulent zgjidhjeje

-Marketing: Menaxher i mediave sociale, specialiste marketingu, koordinatore marketingu

-Kërkim: Teknik Laboratori, Analist Biznesi, Teknik Laboratori Mjekësor

-Burimet Njerëzore: Specialist i Burimeve Njerëzore, Asistent i Burimeve Njerëzore

-Media dhe komunikimi: shkrimtar, asistent produksioni, redaktor, menaxher prodhimi Mediji i komunikimit

Disa nga këto punë vijnë me paga gjashtëshifrore. Për shembull, menaxherët e prodhimit pritet të fitojnë të paktën 106,000 dollarë në vit, ndërsa konsulentët e zgjidhjeve zakonisht fitojnë më shumë — 113,000 deri në 167,000 dollarë në vit, tregojnë të dhënat e ZipRecruiter.

LEXO EDHE:

Back to top button