Rusët hapin llogari në Serbi për blerjen e pasurive të paluajtshme në Mal të Zi

Rusët hapin llogari në Serbi për blerjen e pasurive të paluajtshme në Mal të Zi

Sanksionet kundër sistemit bankar të Rusisë kanë ulur ndjeshëm numrin e rusëve që blejnë pasuri të paluajtshme në Mal të Zi, sipas agjencisë Montenegro Prospects, e cila ka vite që operon në atë treg.

Të vendosura për shkak të pushtimit të Ukrainës, sanksionet e Bashkimit Evropian (BE) kundër Rusisë përfshijnë ndalimin e transaksioneve financiare për bankat kryesore ruse, i cili zbatohet edhe në Mal të Zi, i cili harmonizon politikën e tij të jashtme me Bashkimin Evropian.

“Është e pamundur të dërgosh para në Rusi dhe të marrësh para nga ai vend, dhe mbyllja e llogarive për jorezidentët është gjithashtu një problem”, tha ndërmjetësi i pasurive të paluajtshme, Ivan Dashiq për Radion Evropa e Lirë (RSE).

Shumë nga klientët e tyre që blenë prona të paluajtshme dhe nuk banonin në Mal të Zi morën një njoftim nga bankat për të paraqitur dëshmi të qëndrimit të përkohshëm ose të përhershëm, në mënyrë që të mund të mbanin llogaritë e tyre bankare, shkruan rtcg.

Atyre që nuk iu mbyll llogaria dhe iu ndërpre kontrata me bankën, shton Dashiq, dhe për shkak të të gjitha këtyre kufizimeve, rusët nuk janë më blerësit e tyre më të shumtë të huaj të pasurive të paluajtshme.

“Në shumicën e bankave, për të hapur një llogari bankare, ju duhet vërtetimi i vendbanimit dhe punësimit, dhe për të gjetur një vend pune ose për të marrë një dëshmi të vendbanimit, duhet të keni një llogari bankare, pra është një rreth vicioz”, thotë Olesya.

Gjithsej 11,661 shtetas rusë aktualisht kanë qëndrim të përkohshëm dhe të përhershëm në Mal të Zi, njoftoi RSE nga Ministria e Punëve të Brendshme.

Ata që nuk kanë një leje qëndrimi të vendosur nuk mund të hapin një llogari si më parë, thotë Olesya, një grua ruse që ka një vendbanim të përhershëm në Budva dhe punon si ndërmjetëse në sektorin e pasurive të paluajtshme.

Meqenëse shumica e rusëve nuk kanë një llogari në një vend të tretë, ajo shpjegon se është e vështirë për ta të shesin pasurinë e tyre të paluajtshme nëse duan t’i marrin ato para nga Mali i Zi.

Në disa banka në Budva, RSE-së i është konfirmuar se për të hapur një llogari, shtetasve rusë u nevojitet një certifikatë e qëndrimit të përkohshëm ose të përhershëm në Mal të Zi dhe një certifikatë punësimi.

 

LEXO EDHE:

Back to top button