Sa është ora në hënë?

Organizatat hapësinore po mendojnë t'i japin Hënës zonën e saj kohore

Agjencia Evropiane e Hapësirës (ESA) ka konfirmuar se janë planifikuar dhjetëra misione në Hënë, përfshirë ato për ndërtimin e bazave hënore. Në fund të vitit të kaluar, diskutimet për matjen e kohës në Hënë filluan në qendrën e teknologjisë ESTEC të ESA në Holandë.

“Ne ramë dakord për rëndësinë dhe urgjencën e përcaktimit të një kohe të përbashkët referimi hënore që është e pranuar ndërkombëtarisht dhe të cilës mund t’i referohen të gjitha sistemet dhe përdoruesit hënor.” Një përpjekje e përbashkët ndërkombëtare është duke u nisur për ta arritur këtë”, tha inxhinieri i ESA, Pietro Giordano.

Deri më tani, çdo mision hënor funksiononte në shkallën e tij kohore, me antena në hapësirë ​​të përdorura për të sinkronizuar kronometrin e anijes kozmike me kohën e Tokës. Përveç aftësisë për të treguar kohën në Hënë nga astronautët dhe kontrollorët në tokë, nevoja për një matje standarde të kohës në hapësirë ​​është gjithashtu e nevojshme për udhëzim dhe navigim.

Stacioni për qëndrimin e astronautëve

Ashtu si sistemet GPS në Tokë kërkojnë koordinim dhe kohë të saktë, nevoja të ngjashme ekzistojnë për infrastrukturën e ndërtuar dhe të përdorur në Hënë. Meqë ra fjala, stacioni Gateway i NASA-s, i cili rrotullohet rreth hënës, do të shërbejë si një infrastrukturë me shumë qëllime kur të vihet në funksion, e cila pritet të jetë pas nëntorit 2024. Sipas disa raporteve, do të jetë e hapur për qëndrimin e astronautëve.

Ndërkohë, ESA do të zbarkojë anijen e saj kozmike Argonaut në Hënë. Këto misione jo vetëm që do të operojnë në ose rreth Hënës në të njëjtën kohë, por gjithashtu do të komunikojnë dhe mund të transmetojnë komunikime dhe do të kryejnë vëzhgime të përbashkëta.

ESA konfirmoi se është duke debatuar nëse një organizatë duhet të jetë përgjegjëse për vendosjen dhe mirëmbajtjen e kohës hënore dhe nëse ajo duhet të vendoset në një bazë të pavarur apo të sinkronizohet me Tokën. Ata treguan se ekipi ndërkombëtar që punon në këtë temë do të përballet me “probleme të rëndësishme teknike”, sipas Sky News.

Orët janë më ngadalë

Një nga sfidat është se orët në Hënë ecin më shpejt se ekuivalentet e tyre në Tokë, sepse orët trokasin më ngadalë në fusha më të forta gravitacionale. Për më tepër, shpejtësia e tyre e saktë varet nga pozicioni i tyre në Hënë, duke rrahur me një shpejtësi të ndryshme në sipërfaqen e Hënës sesa kur janë në orbitë.

“Sigurisht, sistemi i motit i rënë dakord gjithashtu do të duhet të jetë praktik për astronautët. Kjo do të jetë një sfidë e vërtetë në sipërfaqen e planetit ku në rajonin ekuatorial çdo ditë zgjat 29.5 ditë, duke përfshirë dy javë net hënore të akullta, ndërsa e gjithë Toka është vetëm një rreth i vogël blu në qiellin e errët”, tha anëtari. i Drejtorisë së Kërkimeve Njerëzore dhe Robotike të ESA, Bernhard Hafenbach.

“Por pasi të vendosim një sistem të orarit të punës për Hënën, ne mund të vazhdojmë të bëjmë të njëjtën gjë për destinacionet e tjera planetare”, shtoi ai.

 

 

LEXO EDHE:

Back to top button