Sa kohë i duhet stomakut për të tretur lloje të ndryshme ushqimesh?
Ndoshta pyetja se sa kohë i duhet stomakut për të tretur një ushqim të caktuar është një mister i vërtetë për ju
Ushqimi mund të ndahet në ushqime me tretje të shpejtë dhe ushqime me tretje të ngadaltë. Nëse konsumoni shumë ushqime që treten shpejt, mund të vini re se hani shumë më tepër se sa duhet. Kjo është për shkak se ky lloj ushqimi ju jep një nxitje të shpejtë të energjisë, që do të thotë se nivelet e glukozës në trupin tuaj rriten.
Ushqimet me tretje të ngadaltë rrisin gradualisht nivelin e sheqerit në gjak dhe ju japin edhe më shumë energji me kalimin e kohës. Megjithatë, nëse hani vetëm ushqime që treten ngadalë, kjo mund të jetë shumë e dëmshme për stomakun tuaj.
Ekspertët këshillojnë që në një vakt të mos përzihen ushqimet që treten shpejt dhe ato me tretje të ngadaltë. Gjithashtu, ata nuk rekomandojnë të hani ushqime me tretje të ngadaltë shumë shpejt pasi keni ngrënë ushqime me tretje të shpejtë, sepse sistemi tretës nuk ka bërë ende gjithçka që duhet të bëjë dhe ju po i bëni bark të panevojshëm.
Koha më e mirë për të tretur ushqimin është dreka kur sistemi juaj tretës është më aktiv. Vaktet për mëngjes dhe darkë duhet të jenë më të thjeshta dhe mundësisht me produkte që treten shpejt, në mënyrë që të merrni energji menjëherë pas mëngjesit, domethënë të lini stomakun të pushojë gjatë natës.
Sa kohë duhet që disa ushqime të arrijnë në zorrët?
Uji: menjëherë
Lëngjet e frutave dhe perimeve: 15-20 minuta
Perime të papërpunuara: 30-40 minuta
Perime të ziera: 40 minuta
Peshku: 45-60 minuta
Sallatë me vaj: 60 minuta
Perime niseshte: 1,5-2 orë
Drithëra (p.sh. oriz): 2 orë
Produktet e qumështit: 2 orë
Arrat: 3 orë
Pulë: 1,5-2 orë
Mish viçi: 3 orë
Qengji: 4 orë
Mish derri: 5 orë.