Së shpejti shikuesit do të mund të nuhasin aromat nga filmat

Së shpejti shikuesit do të mund të nuhasin aromat nga filmat

Nga ardhja e ngjyrave te filmat 3D, industria e filmit ka avancuar prej kohësh teknologjinë e saj dhe ka ngritur standardet e përvojës së shikimit të filmave. Tani shkencëtarët kanë shkuar një hap më tej dhe kanë krijuar diçka që ata e quajnë “smellevision” duke përdorur realitetin virtual që lejon shikuesin të zbulojë aromat.

Shkencëtarët nga Universiteti i Hong Kongut kanë krijuar një sistem që përdor një maskë ose ngjitëse me një ose dy aroma, dhe maska ​​mund të përmbajë deri në nëntë aroma që funksionojnë së bashku me një kufje realiteti virtual.

Gjegjësisht, sistemi mund të përdorë 30 aroma të ndryshme që aktivizohen duke ngrohur kapsula të vogla dylli parafine.

Mojito, livando, ananasi, kokosi, rozmarina dhe limoni ishin disa nga aromat që u testuan me sukses si pjesë e ‘guximit’. Shkencëtarët pohojnë se projekti ka një mori qëllimesh, nga edukimi deri tek shikimi i një filmi me të gjitha shqisat.

– Demonstrimet gjatë shikimit të filmave 4D, dërgimi i mesazheve aromatike, kontrolli i emocioneve njerëzore… Studimet e bazuara në realitetin virtual vërtetojnë potencialin e madh të përdorimit të aromave në aplikacione të ndryshme praktike duke përfshirë argëtimin, edukimin, ndërveprimin njeri-robot etj. – shkruajnë shkencëtarët në revistën “Nature Communication”.

Ata shtojnë se era është po aq e rëndësishme sa shikimi dhe dëgjimi në përvojën perceptuese njerëzore dhe se ajo ka një ndikim vendimtar në jetën e njeriut. Një nga testet në hulumtim tregoi se si aromat lëshoheshin në lidhje me imazhin e shfaqur në kanavacë.

LEXO EDHE:

Back to top button