Një yll në shpërthim do të shkëlqejë në qiell për muaj të tërë

Një yll në shpërthim do të shkëlqejë në qiell për muaj të tërë

Këtë verë, prisni të shihni më shumë yje në qiell. Një yll i madh në galaktikën M101, i njohur gjithashtu si Pinville, shpërtheu, domethënë shkoi në një fazë supernova. Drita nga shpërthimi duhet të jetë e dukshme për muaj të tërë, madje edhe me teleskopë amator.

Supernova u vëzhgua për herë të parë më 19 maj dhe më vonë u konfirmua nga fotografitë e bëra dy ditë para se të zbulohej.

“Për arsye që ne nuk i kuptojmë plotësisht, yjet masive në njëfarë mënyre konvulsohen në fund të jetës së tyre dhe nxjerrin shtresat e tyre të jashtme në hapësirë”, tha Andy Howell, një profesor në Universitetin e Kalifornisë, në një postim në Twitter.

Howell shpjegoi se është e vështirë të fotografosh një yll në këtë proces, sepse shumica e tyre janë larg ose nuk zbulohen mjaft shpejt. Prandaj, shkencëtarët kanë shumë për të mësuar nga kjo supernova.

Astronomët arritën në përfundimin se shpërthimi ishte një supernova e tipit 2, domethënë, ishte një yll masiv, bërthama e të cilit papritmas mbaron energjinë dhe nuk mund të luftojë kundër gravitetit të tij. Galaktika pritëse e supernovës është 21 milionë vite dritë larg, por shpërthimi është supernova më e afërt e parë në pesë vjet.

Supernova është e dukshme në qiell, por disa përdorues të rrjetit kanë postuar kritika për satelitët që pengojnë pamjen e supernovës.

LEXO EDHE:

Back to top button