Senati miraton reformën kushtetuese të qeverisë Meloni

Senati miraton reformën kushtetuese të qeverisë Meloni

Senati italian ka miratuar një reformë të diskutueshme kushtetuese të paraqitur nga qeveria e kryeministres Giorgia Meloni. Një total prej 109 anëtarësh votuan në favor të reformës, në dhomën më të vogël nga dy dhomat e parlamentit në Romë, dhe 77 kundër.

Reforma ende përballet me disa pengesa të tjera përpara se të bëhet ligj.

Partitë në pushtet festuan pas votimit, ndërsa opozita protestoi dhe mbajti në mënyrë simbolike kopjet e kushtetutës.

Reforma kushtetuese parashikon që në të ardhmen kryeministri do të zgjidhet drejtpërdrejt për pesë vjet dhe koalicionit që mbështet kandidatin fitues do t’i jepen të paktën 55% të vendeve në të dy dhomat e parlamentit për t’u siguruar që të ketë një shumicë të zbatueshme.

109 votat e siguruara në senat ishin shumë larg shumicës së dy të tretave të nevojshme për ndryshimet kushtetuese në të dy dhomat në Itali. Gjithashtu nuk pritet të marrë një shumicë të tillë në Dhomën e Deputetëve.

Herën e fundit që u mbajt një referendum i tillë, në vitin 2016, kreu i qeverisë së atëhershme Matteo Renzi humbi votën dhe si rezultat duhej të jepte dorëheqjen.

LEXO EDHE:

Back to top button