Senati voton për të ndaluar TikTok-un nga pajisjet në pronësi të qeverisë amerikane

Senati voton për të ndaluar TikTok-un nga pajisjet në pronësi të qeverisë amerikane

Senati i SHBA-së vonë mërkurën miratoi me votim zanor një projekt-ligj për të ndaluar punonjësit federalë të përdorin aplikacionin TikTok në pajisjet në pronësi të qeverisë.

Projektligji duhet ende të miratohet nga Dhoma e Përfaqësuesve e SHBA-së përpara se të shkojë te presidenti Joe Biden për miratim. Dhoma e Përfaqësuesve do të duhet të miratojë projektligjin e Senatit përpara se të përfundojë sesioni aktual i Kongresit, i cili pritet javën e ardhshme.

Votimi është veprimi i fundit nga ana e ligjvënësve amerikanë për të goditur kompanitë kineze mes frikës së sigurisë kombëtare se Pekini mund t’i përdorë ato për të spiunuar amerikanët.

Veprimi i Senatit vjen pasi Dakoda e Veriut dhe Iowa këtë javë iu bashkuan një numri në rritje të shteteve në ndalimin e TikTok, në pronësi të ByteDance, nga pajisjet shtetërore mes shqetësimeve se të dhënat mund t’i kalojnë qeverisë kineze.

Gjatë Kongresit të fundit, Senati në gusht 2020 miratoi njëzëri legjislacionin për të ndaluar TikTok nga pajisjet qeveritare. Sponsori i projektligjit, senatori republikan Josh Hawley, u rifut në legjislacion në vitin 2021.

Shumë agjenci federale duke përfshirë mbrojtjen, Sigurinë Kombëtare dhe departamentet e shtetit tashmë e ndalojnë TikTok nga pajisjet në pronësi të qeverisë. “TikTok është një rrezik i madh sigurie për Shtetet e Bashkuara dhe nuk ka vend në pajisjet qeveritare”, tha Hawley më parë.

LEXO EDHE:

Back to top button