SH.B.A. ka rënë dakord të heqë Xiaomi nga lista e zezë pas padisë

Xiaomi Corp. dhe qeveria amerikane kanë arritur një marrëveshje për të lënë mënjanë listën e zezë të administratës Trump që kishte kufizuar investimet amerikane në prodhuesin kinez të smartphone-ve. Gjiganti kinez i smartphone-ve kishte paditur qeverinë në fillim të këtij viti, pasi Departamenti i Mbrojtjes i SHBA nën ish-Presidentin Donald Trump lëshoi një urdhër që të ndalonte Xiaomi në Shtetet e Bashkuara.

- Advertisements -

Palët kanë rënë dakord dhe kanë gjetur një shteg që ky proces të ecë përpara që do të zgjidhte këtë çështje gjyqësore pa nevojën e një konferencë. Sipas paraqitjes, e cila nuk përcakton nëse marrëveshja përfshinte ndonjë kusht për heqjen. Palët e përfshira janë duke negociuar mbi kushte specifike dhe do të paraqesin një propozim të veçantë të përbashkët përpara 20 majit. Aksionet e Xiaomi u mblodhën deri në 6.7% në tregun në Hong Kong.

Marrëveshja shënon një fitore të rrallë për gjigandët e teknologjisë së Kinës të kapur në mes qeverisë amerikane, pasi të dy kombet u përleshën për çështje që variojnë nga tregtia, të drejtat e njeriut dhe sundimi i Hong Kongut. Trump kishte nënshkruar një urdhër në nëntor që ndalonte investimet amerikane në firmat kineze në pronësi ose të kontrolluara nga ushtria në një përpjekje për të bërë presion në Pekin mbi atë që SH.B.A. e quante konkurencë nga ana e tyre.

LEXO EDHE:

Back to top button