Shalqiri dhe pjepëri nuk rekomandohen për të gjithë, grupe të caktuara njerëzish duhet të kenë kujdes

Shalqiri dhe pjepëri nuk rekomandohen për të gjithë, grupe të caktuara njerëzish duhet të kenë kujdes

Me ardhjen e verës, shalqiri dhe pjepri janë shpesh në tavolinat tona dhe shumë shijojnë shijen e tyre të ëmbël dhe freskuese.

Shalqiri është i pasur me magnez, kalium, kalcium, zink, hekur, kobalt, jod, vitamina C, A dhe B, si dhe acid folik.

Pjepri përmban kalium, kalcium, natrium, magnez, squfur, hekur, jod, vitamina A, C, E dhe B.

Megjithatë, rekomandohet që pjepri dhe shalqiri të konsumohen veçmas dhe jo së bashku për përthithjen më të mirë të lëndëve ushqyese.

Lëndët ushqyese përthithen më mirë kur frutat konsumohen veçmas, kështu që pjepri dhe shalqiri nuk duhet të përzihen.

Një porcion prej 300 deri në 500 gram në ditë nuk do të shkaktojë mbingrënie dhe nuk dëmton shëndetin e traktit gastrointestinal. Rekomandohet të hani shalqi dhe pjepër në gjysmën e parë të ditës, për të shmangur rritjen e nivelit të sheqerit në mbrëmje dhe shqetësimin e gjumit.

Sasi të moderuara të shalqirit nuk përbëjnë rrezik serioz për shëndetin për shumicën e njerëzve, por disa duhet të jenë të kujdesshëm, raporton Medical News Today. Diabetikët duhet të jenë më të kujdesshëm, sepse shalqiri është një frut me sheqerna natyrale. Njerëzit me diabet duhet të planifikojnë paraprakisht marrjen e karbohidrateve në menunë e tyre ditore.

Nutricionistët këshillojnë që është më mirë të konsumohet shalqiri i plotë dhe jo si lëng, sepse gjatë lëngëzimit humbet një pjesë e fibrave, kështu që trupi e thith më lehtë sheqerin.

Gjithashtu, disa individë mund të zhvillojnë simptoma alergjike të tilla si skuqje, ënjtje ose vështirësi në frymëmarrje pasi kanë ngrënë shalqi. Nëse kjo ndodh, nevojitet kujdes mjekësor sepse reaksioni alergjik ndonjëherë mund të çojë në anafilaksi, e cila është një gjendje kërcënuese për jetën.

Diabetikët dhe pacientët që marrin beta-bllokues, barna për sëmundjet e zemrës, duhet të jenë të kujdesshëm kur hanë pjepër. Pjepëri siguron rreth 10 për qind të nevojave tuaja ditore për kalium dhe beta-bllokuesit mund të shkaktojnë rritjen e nivelit të kaliumit.

Njerëzit që marrin beta-bllokues duhet të konsumojnë pjepër me moderim, pasi nivelet e larta të kaliumit në trup mund të shkaktojnë dëmtim të veshkave.

LEXO EDHE:

Back to top button