SHBA do paguajë 176 milionë dollarë për një vaksinë kundër gripit të shpendëve

SHBA do paguajë 176 milionë dollarë për një vaksinë kundër gripit të shpendëve

Qeveria e SHBA-së do t’i paguajë prodhuesit të vaksinave “Moderna” 176 milionë dollarë për të zhvilluar një vaksinë pandemike që mund të përdoret për të trajtuar gripin e shpendëve tek njerëzit.

Vendimi vjen pasi rastet e lopëve qumështore vazhdojnë të shtohen në të gjithë vendin, njoftuan zyrtarët federalë të martën, raporton AP.

Fondet synohen të lëshohen përmes Departamentit të Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore të SHBA-së dhe do të paguajnë për zhvillimin e vazhdueshëm të një vaksine që përdor të njëjtën teknologji mRNA që lejoi zhvillimin dhe përhapjen e shpejtë të vaksinave për të mbrojtur kundër COVID-19.

Moderna do të nisë prova për të testuar sigurinë dhe efektivitetin e një vaksine që mund të përdoret për të rritur një përgjigje ndaj një pandemie të gripit të shpendëve, nëse është e nevojshme.

Virusi H5N1 u zbulua në fillim të këtij viti te lopët qumështore dhe është përhapur në më shumë se 135 tufa në 12 shtete, dhe deri më sot ka infektuar tre persona, të gjithë me raste të lehta.

Zyrtarët federalë të shëndetësisë theksojnë se rreziku për popullatën e gjerë mbetet i ulët.

LEXO EDHE:

Back to top button