Shenjat më pak të njohura të mungesës së hekurit në trup

Mungesa e hekurit në organizëm është shkaku kryesor i anemisë.

Gjithashtu mund të çojë në shumë probleme të tjera shëndetësore.

Shenja më e zakonshme që ju mungon hekuri është lodhja e vazhdueshme, por ka disa tregues të tjerë më pak të njohur.

Dëshira për të ngrënë produkte jo ushqimore

Shkencëtarët nuk kanë një shpjegim specifik përse njerëzit me mungesë hekuri shpesh dëshirojnë gjëra që normalisht nuk do t’i hanin. Aty mund të gjeni guralecë, argjilë, shkumës, mur, karton…

Ky çrregullim quhet pica, është i përkohshëm dhe shkaku i saktë nuk dihet, por është mungesa e hekurit, zinkut dhe lëndëve të tjera ushqyese në organizëm.

Thonjtë e brishtë

Thonjtë e dobët dhe të brishtë ose thonjtë me vija dhe dhëmbëzime mund të tregojnë mungesë hekuri. Meqenëse këto simptoma mund të jenë shkaku i ndonjë problemi tjetër shëndetësor, do të ishte mirë që të bëni një analizë gjaku.

Buzët e thata

Njerëzit me mungesë hekuri mund të vuajnë nga buzët e thata dhe të çara. Rreth një e treta e njerëzve me mungesë hekuri kanë një sëmundje të quajtur cheilitis këndore, e cila shkakton plasaritjen e skajeve të buzëve.

Gjuha e fryrë

Kjo është një tjetër simptomë që shpesh neglizhohet. Quhet edhe glositi atrofik. Kur gjuha fryhet, palosjet e zakonshme të gjuhës zhduken dhe ajo duket uniforme dhe e butë. Mund të shkaktojë probleme me përtypjen, gëlltitjen ose të folurit.

Dëshira e vazhdueshme për akull

Kjo gjendje quhet pagofagia në mjekësi dhe është një nga simptomat më të zakonshme të mungesës së hekurit. Nuk dihet se si vjen dëshira për akull, por mendohet se qetëson një gjuhë të fryrë. Nuk ka nevojë për panik nëse jeni të etur për akull – përveç nëse jeni duke djegur një kile në ditë.

Thyerje në këmbë

Sindroma e këmbëve të qeta është një gjendje e karakterizuar nga një ndjenjë e pakëndshme në këmbë, me një nevojë të parezistueshme për të lëvizur këmbët. Pacientët e përshkruajnë atë si djegie, ndjesi shpimi gjilpërash, sikur insektet u zvarriten në këmbë. Edhe pse mjekët nuk janë të sigurt se çfarë e shkakton këtë gjendje, mungesa e hekurit është një nga fajtorët.

LEXO EDHE:

Back to top button