Shkenca zbulon nëse është më e sigurt të jesh i lagësht apo i thatë gjatë një goditje rrufeje

Shkenca zbulon nëse është më e sigurt të jesh i lagësht apo i thatë gjatë një goditje rrufeje

Në një hulumtim të ri novator, shkencëtarët nga Universiteti i Teknologjisë Ilmenau i Gjermanisë kanë zbuluar një strategji potencialisht shpëtimtare për të mbijetuar nga goditjet e rrufesë. Duke kryer eksperimente në kokat artificiale të njeriut, inxhinieri René Machts dhe ekipi i tij zbuluan se zhytja e kokës në ujërat e shiut mund të rrisë mundësinë e mbijetesës deri në 90 për qind gjatë një stuhie.

Shkencëtarët kanë ndërtuar koka të rreme njerëzore të dizajnuara për të përsëritur vetitë e përçueshmërisë elektrike të kokave të vërteta të njeriut. Një kokë u mbajt e thatë dhe tjetra u lagur me ujë artificiale shiu. Pastaj të dy kokat iu nënshtruan një rryme të fortë elektrike.

Çuditërisht, një kokë e lagur tregoi lëndime më pak të rënda se një e thatë, duke sugjeruar se lëkura e lagur mund të ofrojë mbrojtje më të mirë kundër goditjeve të rrufesë sesa lëkura e thatë.

Goditjet e rrufesë mund të shkaktojnë një rrymë prej më shumë se 200 kiloamperësh, e cila përbën një kërcënim të konsiderueshëm për jetën e njeriut. Hulumtimet e mëparshme kanë treguar një efekt të mundshëm mbrojtës të ujit, me kafshët e lagura që i mbijetojnë goditjeve nga rrufeja më shpesh sesa ato të thata. Megjithatë, studimet eksperimentale nuk kanë hetuar ende ndikimin e lëkurës së lagur të njeriut.

Shkencëtarët matën rrymat që kalonin përmes dhe nëpër sipërfaqen e kokave, duke zbuluar se ndezja e sipërfaqes ndodhi pavarësisht nëse koka ishte e lagur apo e thatë. Sidoqoftë, për kokën e lagur, dukshëm më pak rrymë hyri në zgavrën e trurit – 32.5 përqind më pak se për kokën e thatë. Ky reduktim i ekspozimit të menjëhershëm ndaj trurit, i kombinuar me më pak dëmtime fizike, mund të përmirësojë shanset e një personi të lagur për të mbijetuar me 70 deri në 90 përqind.

Ndërsa qëllimi përfundimtar është të shmangni goditjen nga rrufeja krejtësisht, hulumtimet tregojnë se zhytja në shi gjatë një stuhie, nëse nuk ka strehë, mund të rrisë ndjeshëm shanset tuaja për të mbijetuar.
Rezultatet e hulumtimit, të publikuara në revistën Scientific Reports, ofrojnë prova praktike për të mbështetur idenë teorike se lëkura e lagur me të vërtetë mund të sigurojë mbrojtje më të mirë kundër goditjeve nga rrufeja në krahasim me lëkurën e thatë.

LEXO EDHE:

Back to top button