Shkencëtarë studiuan një bërthamë akulli në Antarktikë dhe u alarmuan se çfarë gjetën

Shkencëtarë studiuan një bërthamë akulli në Antarktikë dhe u alarmuan se çfarë gjetën

Dëshmitë nga një bërthamë akulli 609 metra të gjatë zbulojnë se Shtresa e Akullit të Antarktikut Perëndimor u tkurr papritur dhe në mënyrë dramatike rreth 8,000 vjet më parë, sipas hulumtimit të ri – duke ofruar një pasqyrë alarmante se sa shpejt mund të shkrihej akulli i Antarktikut dhe të ngrinte nivelet e detit.

Një pjesë e shtresës së akullit u hollua me 450 metra – një lartësi më e madhe se Empire State Building – gjatë një periudhe prej vetëm 200 vjetësh në fund të Epokës së fundit të Akullit, sipas studimit të publikuartë mërkurën në revistën Nature Geoscience, raporton CNN.

Është prova e parë e drejtpërdrejtë që tregon një humbje kaq të shpejtë të akullit kudo në Antarktikë, sipas autorëve të studimit.

Ndonëse shkencëtarët e dinin se shtresa e akullit ishte më e madhe në fund të Epokës së fundit të Akullit se sot, shumë më pak dihej se kur ndodhi saktësisht kjo tkurrje, tha Eric Wolff, një studiues i akullnajave në Universitetin e Kembrixhit në Mbretërinë e Bashkuar dhe një autor studimi.

Ky studim e ndryshon atë, tha ai për CNN. “Ne kemi qenë në gjendje të themi saktësisht se kur u tërhoq, por ne gjithashtu mund të themi se sa shpejt u tërhoq”.

Tani është e qartë se shtresa e akullit u tërhoq dhe u hollua shumë shpejt në të kaluarën, tha Wolff, rreziku është që mund të fillojë përsëri. “Nëse fillon të tërhiqet, me të vërtetë do ta bëjë shumë shpejt”, shtoi ai.

LEXO EDHE:

Back to top button