Shkencëtarët kanë dhënë shpjegimin, çfarë ndien personi në momentin e vdekjes?

Secilit pacient i janë lëshuar dy lloje këngësh me pesë nota, ku në njërin rast vetëm përsëriteshin nota identike dhe në rastin tjetër kishte ndryshime në tone ose modele të ndryshme.

Nga pacientit e shëndetshëm të cilët kanë treguar reagime është kërkuar të numërojnë numrin e këngëve në të cilat ato modele kanë ndryshuar.

Shkencëtarët kanë zbuluar se modelet e aktivitetit të trurit të atyre që nuk përgjigjeshin ishin të ngjashme me ato të pacientëve të shëndetshëm, duke sugjeruar që njerëzit ende dëgjojnë në momentin e vdekjes.

“Ne kemi paraqitur prova që të paktën disa pacientë që vdesin në mënyrë aktive, kur nuk janë në gjendje t’i përgjigjen stimujve verbalë nga familja ose punonjësit e kujdesit shëndetësor, megjithatë duket se dëgjojnë dhe bëjnë përgjigje nervore ndaj sekuencave të stimujve të thjeshtë dëgjimor. Kjo është në përputhje me propozimin që dëgjimi është një nga shqisat e fundit që humbet funksionin kur një person vdes dhe i jep njëfarë besimi këshillës që të dashurit duhet të vazhdojnë të flasin me të dashurit e tyre që po vdesin për aq kohë sa të jetë e mundur”, thuhet në studim.

LEXO EDHE:

Back to top button