Shkencëtarët kanë zbuluar 59 ekzoplanetë të rinj dhe 4 mund të jenë të banueshëm si Toka

Me teleskopin modern Carmenas, shkencëtarët në Almería të Spanjës zbuluan 59 ekzoplanetë, katër prej të cilëve mund të jenë po aq të banueshëm sa Toka.

Ekzoplanetët janë trupa qiellorë që rrotullohen rreth një ylli dhe ndodhen jashtë sistemit diellor. Shkencëtarët kanë vëzhguar mjedisin galaktik diellor me një teleskop në kërkim të “qiramarrësve të mundshëm”, raporton “El Pais”. Autori kryesor i hulumtimit Iñási Ribas tha se ekipi i tij, pasi vëzhgoi 362 yje, të ashtuquajturit xhuxhë të kuq, zbuloi numrin më të saktë të planetëve që janë të ngjashëm me Tokën.

“Nëse galaktika jonë do të ishte një qytet, ne do të kërkonim vetëm në ndërtesën tonë të banesës, nuk do të dilnim as të shikonim lagjen”, tha Ribas.

Ai tha se dy nga planetët potencialisht të banueshëm janë në sistemin Teagarden, 12.5 vite dritë nga Toka, ndërsa dy të tjerët rrotullohen rreth yllit GJ 1002, më pak se 16 vite dritë larg. “Këta katër planetë – ata të Teagarden dhe ata të GJ 1002, numërohen ndër botët me indeksin më të lartë të ngjashmërisë me Tokën,” tha ai.

Përveç ekzoplaneteve të listuara, ekipi mblodhi gjithashtu mijëra mostra me cilësi të lartë që specialistë të tjerë në këtë fushë mund t’i përdorin për kërkimin e tyre. “Është një lloj arkë thesari.” Ne kemi 20,000 matje shumë të sakta të bëra me Carmenas, të cilat i vëmë në dispozicion të komunitetit shkencor botëror”, theksoi Ribas.

Më shumë se 200 specialistë nga 11 institucione spanjolle dhe gjermane morën pjesë në kërkime, si Qendra e Astrobiologjisë, Instituti i Astrofizikës së Andaluzisë, Instituti i Astrofizikës së Ishujve Kanarie dhe Universiteti Complutense i Madridit, si dhe Spanjolo-Amerikani Max Planck. Qendra Astronomike.

 

 

LEXO EDHE:

Back to top button