Shkencëtarët kanë zbuluar galaktikën më të vjetër “të vdekur”

Shkencëtarët kanë zbuluar një galaktikë që ndaloi së formuari yje të rinj më shumë se 13 miliardë vjet më parë, duke e bërë atë galaktikën më të vjetër "të vdekur" të parë ndonjëherë

Një zbulim i teleskopit hapësinor James Webb mund të ndryshojë njohuritë tona për universin e hershëm. Hulumtimi u krye nga një ekip ndërkombëtar i udhëhequr nga Tobias Lusser , nga Instituti Kavli në Universitetin e Kembrixhit.

Në kërkim ka marrë pjesë edhe italiani Stefano Carnijani nga “Scuola Normale Superiore di Pisa” .

Hulumtimi u botua në revistën “Nature” .

“Galaktikat kanë nevojë për një furnizim të pasur me gaz për të formuar yje të rinj, dhe universi i hershëm ishte si një shuplakë e pasur”, tha Lucer.

Megjithatë, sipas të dhënave nga teleskopi James Webb, galaktika e lashtë ishte jetëshkurtër, duke formuar yje midis 30 dhe 90 milionë vjet më parë dhe më pas u ndal.

Ka disa arsye të mundshme për këtë, por më e mundshme është prania e një vrime të madhe të zezë që ka tërhequr pjesën më të madhe të gazit ndëryjor në vetvete, duke hequr lëndët e para të nevojshme për të formuar yje të rinj.

Kjo zakonisht ndodh në epokat e fundit, ndërsa galaktika e sapo zbuluar daton vetëm 700 milionë vjet pas Big Bengut, transmeton “Tanyug”.

LEXO EDHE:

Back to top button