Shkencëtarët kanë zbuluar një material që mban mend shumë si truri i njeriut

Shembuj të veshjes së re rrezatuese adaptive ndaj temperaturës (TARC) Thor Swift/Berkeley Lab

Shkencëtarët zviceranë bënë një zbulim të supozuar revolucionar krejt rastësisht dhe gjetën një material që mund të “kujtojë” stimujt e jashtëm të mëparshëm, ashtu si bëjnë neuronet e trurit të njeriut.

Dioksidi i vanadiumit është aktualisht i vetmi material i identifikuar që posedon këtë veti, gjë që nuk përjashton mundësinë që të tjerë të ekzistojnë. Nëse jeni njohur me emrin dioksid vanadiumi, atëherë ndoshta sepse keni lexuar se mund të përdoret si veshje e dritareve, kështu që ata kursejnë energjinë elektrike duke rregulluar nxehtësinë, domethënë duke e mbajtur brenda dhe duke e lëshuar në varësi të faktit nëse është duke punuar për dimër ose verë .

Mohamed Smizade Nico, një shkencëtar i ri doktorature në Universitetin Politeknik të Lozanës, eksperimentoi në laborator për të përcaktuar se sa kohë duhet që dioksidi i vanadiumit të ndryshojë nga një gjendje në tjetrën. Gjatë këtyre eksperimenteve, ai vuri re një efekt kujtese në strukturën e materialit.

Zbulimi, i publikuar në revistën shkencore Nature, mund të ketë implikime të mëdha për të ardhmen e pajisjeve elektronike, veçanërisht në mënyrën se si përpunohen dhe ruhen të dhënat.

Dioksidi i vanadiumit mund të ketë aktivitete të ngjashme si neuronet, që do të thotë se mund të kalojë rrymë në kushte të caktuara, të cilat janë shumë të ngjashme me neuronet, shpjegoi Samizadeh Nico për Euronews. Në eksperimentet e tij, Samizade Nico aplikoi energji elektrike në dioksid vanadiumi. Rryma lëvizte nëpër material, duke ndjekur një rrugë derisa doli nga ana tjetër.

Rryma që ngroh materialin ndryshon gjendjen e dioksidit të vanadiumit. Megjithatë, sapo rryma kalon nëpër material, ajo kthehet në gjendjen e saj origjinale. Samizade Nico më pas aplikoi një impuls të dytë aktual në dioksidin e vanadiumit dhe pa se duhej kohë për të ndryshuar gjendjen e lidhur me historinë e materialit.

“Materiali dukej se ‘kujtonte’ pulsin e mëparshëm dhe parashikonte tjetrin.” Nuk e prisnim të shihnim një efekt të tillë memorie dhe nuk ka të bëjë me gjendjen elektronike por me strukturën e materialit. një zbulim krejtësisht i ri dhe asnjë material tjetër nuk sillet kështu”, thotë profesoresha Alison Mattioli.

Kur njohim dikë, aktivizohen një sërë neuronesh dhe në trurin tonë krijohet një kujtesë. Kur takojmë përsëri të njëjtin person, këto neurone mund të ndezin shumë më shpejt dhe të përdorin më pak energji. Studiuesit më tej arritën në përfundimin se dioksidi i vanadiumit është i aftë të mbajë kujtesën deri në tre orë. Profesor Mattioli beson se kujtesa mund të zgjasë për disa ditë, por aktualisht nuk ka instrumente që mund të përdoren për të provuar dhe vërtetuar këtë.

Studiuesit thonë gjithashtu se zbulimi është i rëndësishëm sepse inxhinierët mbështeten në memorie për të kryer llogaritjet e të gjitha llojeve dhe materialet që ofrojnë kapacitet dhe shpejtësi më të madhe në këtë proces janë shumë të kërkuara.

“Pra, sjellja e këtij komponenti elektronik është shumë e ngjashme me neuronet,” tha Mohamed Smizadeh Nico, duke shtuar se duke i lidhur këta komponentë elektronikë, mund të jetë e mundur të prodhohen të njëjtat lloje të rrjeteve nervore si në trurin tonë – gjë që e bën këtë përbërje. kandidat jashtëzakonisht i mirë për inteligjencën artificiale.

Nuk ka ende asnjë fjalë se kur mund të fillojë aplikimi, as sa investime nevojiten për të përgatitur dioksidin e vanadiumit që të jetë i dobishëm për memorien elektronike dhe gjëra të tjera.

LEXO EDHE:

Back to top button