Çmimet e aksioneve në Wall Street u rritën për të katërtën ditë radhazi

Çmimet e aksioneve në Wall Street u rritën për të katërtën ditë radhazi dje pasi investitorët shpresonin se një raport i ardhshëm do të tregonte se presionet inflacioniste në Shtetet e Bashkuara po lehtësohen.

Dow Jones fitoi 0,71 për qind, në 32,381 pikë, ndërsa S&P 500 u rrit 1,06 për qind, në 4,110 pikë, dhe indeksi Nasdaq u rrit 1,27 për qind, në 12,266 pikë.

Në të njëjtën kohë, çmimet e aksioneve u rritën në të 11 sektorët më të rëndësishëm të indeksit S&P 500, veçanërisht në sektorët e energjisë dhe teknologjisë.

Dhe pas katër ditësh rritjeje, indekset arritën nivelet më të larta në dy javë.

Kjo falë shpresës së investitorëve se presionet inflacioniste në SHBA po lehtësohen, gjë që mund ta shtyjë bankën qendrore të SHBA të ngadalësojë ritmin e rritjes së normave të interesit.

Përqendrohuni në raportin e çmimeve të konsumit në SHBA

Kështu që fokusi për investitorët të martën do të jetë raporti i çmimeve të konsumit në SHBA, i cili do të tregojë se sa presionet inflacioniste u lehtësuan në gusht pasi çmimet e karburanteve ranë gjatë muajit.

Analistët e anketuar nga Reuters vlerësuan se inflacioni kishte rënë në 8.1 përqind me bazë vjetore, nga 8.5 përqind një muaj më parë.

“Rritja e çmimeve të konsumit pritet të ngadalësohet dhe investitorët shpresojnë se kjo do të çojë në një ngadalësim të ritmit të rritjes së normave të Fed pas shtatorit”, shpjegon Robert Bavlik, menaxher i portofolit në Dakota Wealth.

Për momentin, zyrtarët e Fed nuk po tërhiqen fare nga retorika e tyre e ashpër kundër inflacionit. Kryetari i Rezervës Federale, Jerome Powell tha javën e kaluar se Fed është “fortësisht e përkushtuar” për të frenuar inflacionin dhe do të vazhdojë të shtrëngojë politikën monetare derisa të arrijë këtë qëllim.

Fed ka rritur normat e interesit që nga marsi dhe do t’i rrisë ato më tej në mbledhjen dyditore të 20 dhe 21 shtatorit.

Pritet një rritje e re, e treta me radhë, me 0.75 pikë përqindjeje, por investitorët shpresojnë që pas kësaj Fed të ngadalësojë ritmin e shtrëngimit të politikës monetare.

Çmimet e aksioneve u rritën dje edhe në bursat evropiane. Indeksi FTSE i Londrës u forcua 1,66 për qind, në 7,473 pikë, ndërsa DAX i Frankfurtit u hodh me 2,40 për qind, në 13,402 pikë, dhe CAC e Parisit 1,95 për qind, në 6,333 pikë.

LEXO EDHE:

Back to top button