Shkencëtarët kanë zhvilluar veshje për zjarrfikësit dhe policinë që vret viruset dhe bakteret

Shkencëtarët në Universitetin e Albertës kanë zhvilluar veshje që mund të vrasin viruset dhe bakteret me të cilat bie në kontakt

Veshja është e destinuar për zjarrfikësit dhe oficerët e policisë dhe është prej pëlhure vetë-dekontaminuese. Ky material mund të ketë një përdorim më të gjerë edhe për të gjitha llojet e uniformave.

“Ne duam ta bëjmë këtë teknologji efikase dhe të pajtueshme me proceset e prodhimit në shkallë industriale, dhe kjo është një sfidë shumë e madhe”, tha shkencëtarja Patricia Dolles, e cila është eksperte për tekstilet në Shkollën e Bujqësisë, Jetës dhe Mjedisit.

Projekti është i fokusuar në përmirësimin e performancës afatshkurtër dhe afatgjatë të përfundimit të pëlhurës së hulumtuar nga Dolez dhe kolegët e saj James Harinuk dhe Jane Batchelor. Qëllimi është që prodhimi industrial në shkallë të gjerë të bëhet ekonomikisht i realizueshëm. Puna u mbështet nga një program një milion dollarësh nga Departamenti i Mbrojtjes Kombëtare. Procesi i përfundimit përdor N-halamine, përbërës që mund të vrasin shpejt dhe në mënyrë efektive bakteret dhe viruset dhe mund të aplikohen lehtësisht në tekstile. Lidhja është e përshtatshme për të gjitha uniformat mbrojtëse, mund të vishen nga të gjithë, nga ushtarët dhe zjarrfikësit deri te punonjësit mjekësorë.

“Kjo zgjidhje mund të përdoret për të gjitha veshjet mbrojtëse dhe madje edhe maskat për fytyrën, e cila është një mënyrë shtesë për të mbrojtur ata që kujdesen për ne”, tha Doles.

Sistemi i karikimit që kërkohet për të riaktivizuar përfundimin e tekstilit të aplikuar është gjithashtu në zhvillim e sipër. Ky sistem përfshin njomjen e rrobave në solucione që përmbajnë klor, si zbardhues.

Meqenëse ushtarët në terren nuk kanë gjithmonë akses në ujë të rrjedhshëm ose makina larëse, nevojitet një mënyrë e thjeshtë për të mbrojtur veshjet e tyre nëse ndodhen në vende të largëta.

“Ne duam të zhvillojmë një sistem me një gjurmë minimale që nuk është i rëndë dhe i rëndë dhe është i lehtë për t’u përdorur. Mund të jetë pluhur ose lëng”, shtoi ajo.

Studiuesit u bashkuan me kompaninë kanadeze Logistik Unicorp Inc. e cila menaxhon zinxhirët e furnizimit për një sërë klientësh korporatash dhe qeveritare në mbarë botën që përdorin veshje mbrojtëse. Qëllimi i tyre është të përshtatin teknologjinë me nevojat e fillestarëve.

“Ata konsultohen me klientët e tyre, gjë që jep një pamje gjithëpërfshirëse të kërkimit tonë që nuk kufizohet në një teknologji apo aplikim tekstili. Kjo do të na ndihmojë të gjejmë procesin më të mirë të prodhimit për zgjidhjen tonë,” shtoi ajo.

Në maj 2020, studiues nga të paktën dy universitete pretenduan se kishin përdorur teknologjinë e maskës “elektrike” që mund të neutralizonte koronavirusin. Ata demonstruan një “pëlhurë elektrike” që në të vërtetë vret koronavirusin në kontakt.

LEXO EDHE:

Back to top button