Izraeli miraton ligjin për t’i hequr shtetësinë sulmuesve arabë

Politikani arab Ahmad Tibi tha se projektligji – i cili u mbështet nga politikanët hebrenj duke përfshirë opozitën – ishte racist sepse zbatohet vetëm për palestinezët e dënuar për dhunë.

Parlamenti izraelit ka miratuar me shumicë një ligj për t’u hequr arabëve shtetësinë ose rezidencën izraelite nëse ata dënohen për sulme nacionaliste ose u japin para të burgosurve.

Ligji u miratua me 94 vota pro dhe 10 pro nga koalicioni i djathtë i kryeministrit Benjamin Netanyahu dhe shumë politikanë të opozitës, ndërsa përfaqësuesit arabë votuan kundër tij.

Ai u jep autoriteteve të drejtën t’u heqin njerëzve shtetësinë ose vendbanimin dhe t’i deportojnë në Bregun Perëndimor ose në Rripin e Gazës.

Vendimi, i cili potencialisht mund të prekë qindra qytetarë palestinezë dhe banorë të Izraelit, u dënua si racist nga politikanët arabë, si dhe zyrtarët palestinezë në Bregun Perëndimor të pushtuar.

Votimi vjen pas disa muajsh bastisjesh vdekjeprurëse izraelite kundër militantëve në Bregun Perëndimor dhe sulmeve fatale në rrugë palestineze ndaj izraelitëve.

Autoriteti Palestinez i njohur ndërkombëtarisht (PA) ka siguruar prej kohësh para për familjet e palestinezëve të vrarë ose të burgosur për sulmet ndaj izraelitëve.

Të burgosurit shihen gjerësisht si heronj në shoqërinë palestineze dhe PA i konsideron këto pagesa si një formë mirëqenieje për familjet në nevojë.

Por Izraeli thotë se ata shpërblejnë dhunën.

Sipas grupit izraelit të të drejtave HaMoked, rreth 4700 palestinezë janë të burgosur nga Izraeli për shkelje të dyshuara të sigurisë.
Prej tyre, 360 janë shtetas izraelitë ose banorë të Jeruzalemit lindor, i cili u pushtua nga Izraeli në luftën e vitit 1967 dhe u aneksua më pas.

AP ka autonomi të kufizuar në pjesë të Bregut Perëndimor, ku Izraeli ka kontroll të përgjithshëm. Rripi i Gazës, kontrollohet nga grupi militant Hamas dhe është mbyllur kryesisht nga një bllokadë izraelito-egjiptiane.

Megjithëse Izraeli e konsideron të gjithë Jerusalemin si kryeqytetin e tij të pandarë, aneksimi i pjesës lindore të qytetit nuk njihet ndërkombëtarisht.

Shumica e palestinezëve në Jerusalem kanë të drejta qëndrimi izraelite, të cilat i lejojnë ata të punojnë dhe të udhëtojnë lirshëm dhe të ofrojnë akses në shërbimet sociale izraelite, por jo nënshtetësi të plotë, e cila do t’i lejojë ata të votojnë.

“Një arab që kryen një shkelje është një qytetar i kushtëzuar”

Politikanët hebrenj, përfshirë opozitën, votuan pro projektligjit, ndërsa përfaqësuesit arabë votuan kundër.

Politikani arab Ahmad Tibi tha se projektligji ishte racist sepse zbatohet vetëm për palestinezët e dënuar për dhunë.

Ai tha: “Një arab që kryen një shkelje është një qytetar i kushtëzuar.

“Nëse një çifut kryen të njëjtën shkelje ose një shkelje më të rëndë, ata as që mendojnë t’i heqin shtetësinë”.

HaMoked tha se 140 qytetarë arabë dhe 211 banorë të Jeruzalemit mund të preken nga ligji.

Ai shtoi se për shkak se Jeruzalemi lindor konsiderohet territor i pushtuar, transferimi i popullsisë do të shkelte ligjin ndërkombëtar humanitar.

“Është e turpshme që ky ligj u miratua dhe me një shumicë dërrmuese të mbështetjes edhe nga opozita”, tha Jessica Montell, drejtoresha ekzekutive e Hamoked.

LEXO EDHE:

Back to top button