Shkencëtarët me hapa historike – rritin veshkën e njerëzve te derrat

Shkencëtarët me hapa historike – rritin veshkën e njerëzve te derrat

Shkencëtarët kanë rritur veshkat që përmbajnë kryesisht qeliza njerëzore brenda embrioneve të derrit, një hap i rëndësishëm drejt rritjes së veshkave dhe organeve të tjera njerëzore që mund të përdoren për transplante te njerëzit.

Teknika, e përshkruar në një studim të ri të botuar të enjten në revistën shkencore Cell Stem Cell, përfshin ndryshimin e përbërjes gjenetike të embrioneve të derrit dhe më pas injektimin e qelizave njerëzore që do të vazhdojnë të krijojnë veshkën brenda kafshëve. Studiuesit e përfshirë thanë se është hera e parë që shkencëtarët kanë qenë në gjendje të rritin një organ të ngurtë të humanizuar brenda një specieje tjetër, raporton cnn.

Sipas studimit, embrionet, kur u implantuan te nënat surrogate të derrave, filluan të rriten veshka që përmbanin kryesisht qeliza njerëzore që kishin një strukturë normale pas 28 ditësh zhvillimi.

“Na u deshën pesë vjet”, tha autori i lartë i studimit, Miguel Esteban, hetues kryesor në Institutin e Biomjekësisë dhe Shëndetit në Guangzhou, Akademia Kineze e Shkencave.

LEXO EDHE:

Back to top button