Shkencëtarët: Një test gjaku mund të tregojë se cili nga miliona njerëz po përhap pa vetëdije tuberkulozin

Shkencëtarët: Një test gjaku mund të tregojë se cili nga miliona njerëz po përhap pa vetëdije tuberkulozin

Foto: Wikimedia Commons

Shkencëtarët thonë se janë afër zhvillimit të një testi gjaku që mund të identifikojë miliona njerëz që po përhapin pa vetëdije tuberkulozin.

Studiuesit nga Universiteti i Southampton-it kanë zbuluar një grup shënuesish biologjikë që gjenden në nivele të larta te pacientët infektivë, raporton dpa.

Tuberkulozi, ose TBC, është sëmundja infektive më vdekjeprurëse në botë dhe merr më shumë se një milion jetë çdo vit, sipas të dhënave nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH), raporton ScienceDaily.

Studimi, i kryer me ekspertë nga Universiteti i Cape Town në Afrikën e Jugut dhe Universiteti Caetano Heredia në Lima, Peru, përdori një teknikë të re që identifikoi një grup prej gjashtë proteinash që janë shumë të sakta në përcaktimin e tuberkulozit.

Autori kryesor Dr Hannah Schiff, një eksperte e sëmundjeve të frymëmarrjes në Universitetin e Southampton, tha se testi mund të ndihmojë në identifikimin e rreth tre milionë rasteve që u munguan vitin e kaluar , kryesisht në vendet në zhvillim.

– Tuberkulozi mbetet një fatkeqësi globale, sepse përpjekjet tona për të kontrolluar përhapjen e saj pengohen nga testimi joadekuat, i cili është i ngadalshëm dhe i varur nga pajisjet dhe laboratorët e specializuar. Një e treta e njerëzve që infektohen nuk marrin një diagnozë dhe mbeten ngjitëse – tha eksperti.

– Në studimin tonë ne kombinuam një teknikë të re matjeje me analizë të thellë matematikore për të identifikuar këta gjashtë shënues të rinj të tuberkulozit. Kjo mund të çojë në një alternativë transformuese për diagnostikimin e sëmundjes – një test i thjeshtë që zbulon proteinat në qarkullimin e gjakut, nivelet e të cilave ndryshojnë midis njerëzve me TB, individëve të shëndetshëm dhe atyre që vuajnë nga sëmundje të tjera të frymëmarrjes – tha Dr Hannah Schiff.

Ajo shpjegoi se tuberkulozi përhapet duke thithur pika të vogla nga kolla ose teshtitja e njerëzve të infektuar, dhe megjithëse prek kryesisht mushkëritë, mund të shkatërrojë çdo pjesë të trupit.

Numri i rasteve në Mbretërinë e Bashkuar u rrit në rreth 5,000 vitin e kaluar dhe pritet të vazhdojë të rritet në vitin 2024, sipas Agjencisë së Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar.

Hulumtimi përfshinte ekzaminimin e proteinave të gjetura në gjakun e njerëzve me tuberkuloz aktiv në Afrikë dhe Amerikën e Jugut.

Shkencëtarët krahasuan biomarkerët me ata që gjenden te njerëzit e shëndetshëm dhe pacientët me infeksione të mushkërive, duke identifikuar 118 proteina që ndryshonin ndjeshëm midis grupeve.

Ekspertët më pas e kufizuan atë në gjashtë proteina që ata thonë se mund të përdoren për të dalluar pacientët me TB infektive nga njerëzit me shëndet të mirë ose me probleme të mushkërive.

Dr Diana Garay-Baquero, gjithashtu nga Universiteti i Southampton, tha se rezultatet dhanë udhëzime për zhvillimin e një testi tuberkulozi që do të ishte po aq i thjeshtë sa testet e shpejta të antigjenit Covid-19 të përdorura gjatë pandemisë.

– Shënuesit e rinj që kemi zbuluar janë vërtet emocionues, por tani është e rëndësishme t’i zhvillojmë ato në teste që mund të përdoren për miliona njerëz që transmetojnë tuberkulozin pa e ditur. Siç e ka konfirmuar pandemia e Covid-19, ne injorojmë sëmundjet shumë ngjitëse të ajrit për rrezikun tonë, tha ajo.

LEXO EDHE:

Back to top button