Shkencëtarët paralajmërojnë: Hëna po largohet ngadalë nga Toka

Rreth 2.46 miliardë vjet më parë, Hëna ishte rreth 60,000 kilometra më afër Tokës sesa tani

Nëse do të thosha se Hëna po largohet nga Toka, do të thoshit se nuk është e mundur, por shkencëtarët kanë zbuluar se ajo po largohet ngadalë nga ne me një ritëm prej 3.8 cm në vit.

Nuk është shumë çmenduri të mendosh për idenë se hëna po përpiqet të na largojë, por sipas NASA-s, ajo po bën pikërisht këtë dhe duke qenë se hëna është katër miliardë e gjysmë vjet e vjetër, duket sikur po përpiqet të shtyjë jemi larg për disa kohë.

Dhe këtu është pjesa shkencore, ka të bëjë me diçka të quajtur “Ciklet e Milankoviçit” ku ndryshime të vogla në orbitën e Tokës rreth Diellit ndryshojnë sasinë e dritës së diellit që merr planeti.

Këto cikle mund të kenë një efekt të thellë në klimën e planetit tonë dhe të lënë prova në vetë Tokën, dhe duke studiuar sedimentin e vjetër ata mund të matin “luhatjen” e Tokës dhe të zbulojnë se sa larg ishte Hëna një kohë tepër të gjatë më parë.

Ata zbuluan se rreth 2.46 miliardë vjet më parë, Hëna ishte rreth 60,000 kilometra më afër Tokës sesa tani, gjë që do të kishte rezultuar në ditë 17-orëshe në planet.

LEXO EDHE:

Back to top button