Zhurma në vesh – një simptomë që nuk duhet ta injoroni

Zhurma në vesh ose tringëllimë në veshët mund të ndodhë në njërin ose të dy veshët dhe është një problem shumë i zakonshëm

Sipas klinikës Mayo, ky fenomen i pakëndshëm prek rreth 20 për qind të njerëzve, dhe është veçanërisht i zakonshëm tek të moshuarit. Tringëllimë në veshët zakonisht shkaktohet nga një gjendje mjekësore si humbja e dëgjimit të lidhur me moshën, dëmtimi i veshit ose problemet me sistemin e qarkullimit të gjakut. Për shumë njerëz, tringëllimë në veshët përmirësohet me trajtimin e shkakut themelor ose trajtime të tjera që reduktojnë ose maskojnë zhurmën, duke e bërë atë më pak të dukshëm.

Ekzistojnë dy lloje të tringëllimë në veshët – subjektive, kur një person dëgjon tinguj që nuk shkaktohen nga një stimul i jashtëm i zërit, dhe objektiv, i cili shkaktohet nga tingulli i krijuar nga strukturat pranë zërit (për shembull, tingulli si rezultat i spazmës së muskujve në veshi i mesëm ose tingulli pulsues i shkaktuar nga zhurma e rrjedhjes së gjakut).

Edhe pse në shumicën e rasteve tringëllimë në veshët është i padëmshëm dhe nuk është një problem madhor përveç një ndjesie të pakëndshme, ndonjëherë mund të jetë një shenjë e një gjendjeje të rëndë mjekësore që kërkon trajtim.

Siç shpjegojnë mjekët, shkaqet më të zakonshme të tringëllimë në veshët përfshijnë:

 • çrregullimi i sistemit të qarkullimit të gjakut
 • përdorimi i llojeve të caktuara të barnave
 • presionin e lartë të gjakut
 • grumbullimi i dyllit në veshë
 • plakjes
 • problemet e tiroides
 • dietë jo të shëndetshme
 • ateroskleroza
 • migrenë
 • mungesa e gjumit
 • shumë kafeinë ose alkool
 • pirja e duhanit
 • probleme me nofullat
 • lëndimet e qafës
 • Sëmundja e Meniere (një sëmundje e veshit të brendshëm që shkakton vertigo)
 • alergjitë
 • aneminë
 • ekspozimi i tepruar ndaj zhurmës ose muzikës me zë të lartë.

LEXO EDHE:

Back to top button