Shkencëtarët po shpikin pjesë robotike për të ndihmuar në rritjen e aftësive tona

Shkencëtarët po shpikin pjesë robotike për të ndihmuar në rritjen e aftësive tona

Pavarësisht nëse bëhet fjalë për menaxhimin e kujdesit për fëmijët, operimin e një pacienti ose gatimin e një darke të së dielës, ka shumë raste kur kemi nevojë për një dorë ndihme.

Tani studiuesit thonë se një shpikje njerëzore mund të jetë në horizont, duke sugjeruar se pjesë shtesë të trupit robotik mund të dizajnohen për të rritur aftësitë tona.

Tamar Makin, një profesore e neuroshkencës konjitive në njësinë e njohjes dhe trurit MRC në Universitetin e Kembrixhit, tha se qasja mund të rrisë produktivitetin.

Ekipi thotë se pjesët robotike të trupit mund të lejojnë më tepër kontroll sesa një pajisje e thjeshtë e montuar, funksionimin e tyre po projektohet me mekanizma natyrorë.

Gishti i madh shtesë, për shembull, është i lidhur me dy motorë me bazë dore, të cilët janë të lidhur me një bateri dhe mikrokontrollues në pjesën e sipërme të krahut. Ky sistem është i lidhur me valë me mikrokontrolluesit e montuar në këpucët ose kyçet e këmbës së përdoruesit, të cilët janë të lidhur me sensorë presioni poshtë dy gishtërinjve të mëdhenj.

Disa laboratorë janë fokusuar në mundësinë e përdorimit të elektrodave në tru ose në palcën kurrizore për të kontrolluar pajisjet e jashtme, por Makin beson se nuk ka asnjë justifikim etik për një qasje të tillë pushtuese te njerëzit ndryshe të shëndetshëm. /abcnews.al

LEXO EDHE:

Back to top button