Shkencëtarët zviceranë kanë shpikur një lloj të ri çokollate

Shkencëtarët zviceranë kanë shpikur një lloj të ri çokollate

Nëse llojet e zakonshme të çokollatës janë paksa të mërzitshme për ju, shkencëtarët zviceranë kanë shpikur një lloj të ri çokollate të bërë nga “pelte me fruta kakao”. Përzierja e re përdor më shumë fruta kakao, duke e bërë çokollatën më të shëndetshme dhe më të qëndrueshme.

Zakonisht, çokollata bëhet nga kokrrat e kakaos, të përziera me pak tul. Kjo përzierje kakao kombinohet me sheqer, qumësht pluhur dhe përbërës të tjerë, varësisht se sa e errët është çokollata. Por sigurisht, shtimi i sheqerit do të thotë se çokollata nuk është saktësisht një rostiçeri e shëndetshme dhe ka gjithashtu çështje mjedisore dhe ekonomike që nënkuptojnë se ne mund të shkojmë drejt një mungese globale të çokollatës.

Një recetë e re çokollate nga Instituti Kërkimor i Cyrihut mund t’i trajtojë këto probleme. Çelësi është përdorimi i më shumë materialit nga bishtajat e kakaos që zakonisht hidhet, duke përfshirë më shumë pulpë si dhe mbulesën e brendshme të guaskës së njohur si endokarp. E gjithë kjo e përzier së bashku bën atë që studiuesit e quajnë “pelte kakao”, e cila është aq e ëmbël sa mund të zëvendësojë sheqerin pluhur në shumicën e recetave me çokollatë.

Çokollata që rezulton kishte 20 për qind më shumë fibra dhe 30 për qind më pak yndyrë të ngopur se çokollata mesatare evropiane e zezë.

– Kjo do të thotë që fermerët jo vetëm që mund të shesin kokrrën e kakaos, por edhe të thajnë lëngun nga tuli dhe endokarpi, ta bluajnë në pluhur dhe ta shesin edhe atë. Kjo do t’u mundësojë atyre të ardhura më të larta – thonë studiuesit.

Megjithatë, përpara se një çokollatë e tillë të mund të arrijë në raftet e supermarketeve, nevojiten ndryshime infrastrukturore. Fermerët e kakaos, për shembull, do të kenë nevojë për pajisje për të tharë materialet për të bërë pelte.

LEXO EDHE:

Back to top button