Shpyllëzim rekord në Amazon

Shpyllëzimi në Amazonën e Brazilit u rrit në një rekord të lartë në prill pasi sipërfaqja e tokës së shpyllëzuar pothuajse u dyfishua nga i njëjti muaj i vitit të kaluar, treguan të premten të dhënat paraprake të qeverisë.

Në 29 ditët e para të prillit, shpyllëzimi në rajon ishte 1012.5 kilometra katrorë, sipas agjencisë kombëtare të hapësirës Inpe. Prilli është rekordi i tretë mujor i këtij viti, me kulme të reja si në janar ashtu edhe në shkurt.

Shkatërrimi i Amazonës braziliane në katër muajt e parë të këtij viti arriti në 1954 kilometra katrorë rekord, një rritje prej 69 për qind krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2021.

Shpyllëzimi në Amazon është rritur që kur presidenti i krahut të djathtë Jair Bolsonaro mori detyrën në vitin 2019 dhe dobësoi mbrojtjen e mjedisit. Bolsonaro argumenton se më shumë bujqësi dhe miniera në Amazon do të reduktojnë varfërinë në rajon.

“Arsyeja për këtë rekord ka një emër dhe mbiemër: Jair Messias Bolsonaro”, tha Marcio Astrini, kreu i Observatorit Brazilian të Klimës.

Ministria braziliane e Mjedisit dhe e Drejtësisë tha në një deklaratë të përbashkët se qeveria po bën përpjekje të mëdha për të luftuar krimin mjedisor dhe se policia dhe autoritetet mjedisore po bashkëpunojnë në një operacion për të luftuar shpyllëzimin në pesë shtete të Amazonës.

Edhe pse shpyllëzimi është tashmë në rritje, Observatori i Klimës thotë se analistët e tij u mahnitën nga leximet kaq të larta në prill, pjesë e sezonit të shirave kur prerësit e kanë më të vështirë të hyjnë në pyllin me baltë. Ruajtja e Amazonës është çelësi për ndalimin e ndryshimeve katastrofike klimatike për shkak të sasisë së madhe të dioksidit të karbonit të absorbuar nga pyjet e shiut.

LEXO EDHE:

Back to top button