Cili është peshku më i shëndetshëm për t’u ngrënë dhe cili mund të jetë i rrezikshëm?

Nuk është sekret që peshku është i mirë për ne. Jo vetëm që është i lartë në proteina dhe i ulët në yndyrna të ngopura, por është gjithashtu i pasur me acide yndyrore omega-3, të cilat mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru.

Por disa peshq janë më të shëndetshëm se të tjerët, dhe disa janë edhe më të rrezikshëm nëse hahen shumë.

Përfitimet e ngrënies së peshkut

Peshku është i pasur me acide yndyrore omega-3, vitaminë D dhe selen. Përveç mbrojtjes së zemrës, ai ndihmon në uljen e presionit të gjakut dhe triglicerideve, përmirëson funksionin e enëve të shëndetshme të gjakut, ndihmon në zhvillimin neurologjik prenatal dhe pas lindjes dhe redukton inflamacionin. Edhe pse ju mund të merrni acide yndyrore omega-3 përmes suplementeve të vajit të peshkut, farave të lirit, arrave ose ushqimeve të tjera, peshku është ende burimi më i mirë.

“Historikisht, peshku ka qenë gjithmonë pjesë e dietës së 100-vjeçarëve në zonat blu. “Është interesante që njerëzit në këto rajone hanë kryesisht ushqime bimore, me sasi të vogla të proteinave shtazore, duke përfshirë peshkun”, tha dietologia dhe dietologia Dr. Felicia. Stoller.

Por ajo që është e rëndësishme për shëndetin është mënyra se si përgatitet peshku. Kur skuqet në vaj, humbet vlerën e tij shëndetësore. “Peshku i zier ose i pjekur është më mirë të hahet, dhe peshku i ngrirë është po aq i mirë sa i freskët”, tha Stoller për PureWow.

Disa nga peshqit më të shëndetshëm për t’u ngrënë janë salmoni i egër, sardelet, harenga, trofta, skumbri, açugeja dhe merluci. Ekspertët rekomandojnë të hani rreth 300 gram peshk ose ushqim deti në javë.

Peshku jo i shëndetshëm që duhet të hahet me moderim ose të shmanget

Gjurmët e merkurit gjenden në të gjitha llojet e peshqve dhe butakëve. Edhe pse nuk do të ndikojë në shëndetin tuaj në sasi të vogla, merkuri është toksik në sasi të mëdha. Sipas Agjencisë Amerikane për Mbrojtjen e Mjedisit, ekspozimi ndaj metilmerkurit shoqërohet me zhvillim të ngadaltë neurologjik, humbje të shikimit periferik, mungesë lëvizshmërie ose koordinimi, të folur të dëmtuar dhe dobësi të muskujve.

Gratë shtatzëna që konsumojnë metilmerkur mund t’i ekspozojnë foshnjat e tyre ndaj problemeve të sistemit nervor dhe problemeve neurologjike. Në sasi të mëdha mund të shkaktojë dëmtime të përhershme në tru dhe në sistemin nervor, paralajmërojnë Agjencia për Substancat Toksike dhe Regjistri i Sëmundjeve. Madje Agjencia për Mbrojtjen e Mjedisit mendon se metilmerkuri është një kancerogjen i mundshëm për njerëzit.

Prandaj, duhet të shmanget konsumimi i tepërt i peshkut me përmbajtje të lartë merkur, ndërsa gratë shtatzëna, nënat me gji dhe fëmijët e vegjël duhet të kufizojnë plotësisht marrjen e tij. Disa nga këto specie janë peshkaqeni, saberi, skumbri mbreti dhe toni.

LEXO EDHE:

Back to top button