Portugalia po përfundon termocentralin më të madh lundrues diellor në Evropë

Kompania portugeze e energjisë elektrike EDP njoftoi sot se po përfundon instalimin e parkut më të madh fotovoltaik lundrues në Evropë, i cili do t’i lejojë Portugalisë të përshpejtojë kalimin e saj drejt burimeve të rinovueshme të energjisë nga korriku.

Në rezervuarin e Alkevës, liqeni më i madh artificial në Evropën Perëndimore, janë instaluar 12,000 panele diellore me një sipërfaqe prej katër fusha futbolli dhe pesë megavat kapacitet të instaluar.

“Ky projekt është parku diellor lundrues më i madh brenda një hidrocentrali në Evropë dhe do të jetë referencë për projekte të tjera të ngjashme”, tha menaxheri i projektit EDP Miguel Patena.

Energjia e tepërt mund të pompohet përsëri në liqen

Panelet do të prodhojnë 7.5 gigavat energji elektrike në vit dhe do të furnizojnë 1500 familje, ose një të tretën e nevojave të qyteteve afër Moura dhe Portel.

Ato do të plotësohen me bateri litiumi për ruajtjen e energjisë me një kapacitet prej dy gigavat. Energjia elektrike e prodhuar në një flotë diellore lundruese me një kapacitet të instaluar prej pesë megavat (MW) do të jetë dy të tretat më e lirë se ajo e prodhuar në termocentralet me gaz.

Panelet lundruese nuk kërkojnë blerjen e pasurive të paluajtshme të shtrenjta dhe ato në liqenet e rezervuarëve si pjesë e hidrocentraleve janë veçanërisht me kosto efektive pasi mund të lidhen me rrjetin. Energjia e tepërt e prodhuar në ditët me diell mund të pompojë ujin përsëri në liqen dhe ta përdorë atë në ditët me re ose gjatë natës.

Panele diellore të montuara në ponton në një liqen ose në det janë instaluar në shumë vende, nga Kalifornia në pellgjet e ndotura industriale të Kinës, në një luftë për të reduktuar emetimet e karbonit.

EDP ​​ishte projekti i parë në Evropë që testoi mundësinë e plotësimit të hidro dhe diellor në 2017 me një projekt pilot në një ishull fotovoltaik lundrues me 840 panele në digën Alto Rabagao.

Është planifikuar të ndërtohen edhe më shumë termocentrale të tilla diellore

Kompania portugeze tashmë po planifikon të zgjerojë projektin në Alkevë dhe në muajin prill mori lejen për të ndërtuar një tjetër “ishull” me fuqi të instaluar 70 megavat.

Ndërtimi i sistemeve fotovoltaike lundruese është një pjesë integrale e planit të Portugalisë për të reduktuar varësinë e saj nga importet e karburanteve fosile, kostoja e të cilave është përshpejtuar më tej që nga pushtimi rus i Ukrainës.

Portugalia ka shumë ditë me diell dhe është e ekspozuar ndaj erërave të Atlantikut, ndaj ka përshpejtuar kalimin e saj drejt energjisë së rinovueshme. Edhe pse pothuajse nuk përdor hidrokarburet ruse, rritja e çmimeve të karburantit po ndikon në termocentralet e saj me gaz.

Lufta në Ukrainë ka nxjerrë në pah nevojën për një tranzicion të përshpejtuar, tha anëtarja e Bordit Ekzekutiv të EDP, Anna Paula Marquez.

Projekti Alkeva është pjesë e strategjisë së EDP për një tranzicion të plotë drejt burimeve të rinovueshme deri në vitin 2030, shtoi Marquez, duke vënë në dukje se hidrocentralet dhe burimet e tjera të rinovueshme tani përbëjnë 78 për qind të kapacitetit të instaluar të EDP prej 25.6 GW.

LEXO EDHE:

Back to top button