Si dhe pse përfundoi epoka e fundit e akullnajave

Si dhe pse përfundoi epoka e fundit e akullnajave

Një nga pyetjet shkencore ende pa përgjigje ka të bëjë me shkaqet që i dhanë fund akullnajave, shkruan focus.it.

Sipas studimeve ekzistojnë disa hipoteza, por asnjëra nuk e shpjegon fenomenin në mënyrë shteruese.

Sipas studimit të koordinuar nga Joseph McConnell (Instituti i Kërkimeve të Shkretëtirës, ​​Nevada), i botuar në PNAS, 192 vjet shpërthime vullkanike në Antarktidë filluan shkrirjen e madhe, fundin e epokës së fundit. akullnajore, rreth 17 700 vjet më parë.

McConnell shpjegon se “matjet e detajuara kimike në bërthamat e akullit të nxjerra në Antarktidë tregojnë se shpërthimet pranë vullkanit Takahe përkojnë saktësisht me fillimin e një shkrirjeje të shpejtë dhe të përhapur në hemisferën jugore dhe fillimin e përqendrimeve në rritje të gazeve serrë”.

Akullnajat dhe shkrirjet nxiten nga ciklet diellore, si dhe nga fenomene tokësore si përqendrimi i gazeve serrë në atmosferë.

Rreth 17 000 vjet më parë, diçka shumë e rëndësishme për sa i përket klimës ndodhi në jug të planetit: një sërë ngjarjesh të “regjistruara” në shkëmbinj, fosile dhe arkiva të tjera paleoklimatike. Ka pasur një zhvendosje drejt poleve të erërave perëndimore që rrethojnë Antarktidën, një ndryshim në qarkullimin e oqeanit dhe një ventilim më i madh i oqeaneve më të thella.

“Ne e dimë se ndryshimi i shpejtë i klimës u shkaktua të paktën pjesërisht nga një ndryshim në rrezatimin diellor”, shpjegon studiuesi: dihet se ciklet akullnajore dhe ndërglaciale drejtohen nga Dielli, por gazet serrë duhet të kenë luajtur një rol themelor.

Shpërthimet që ndodhën gjatë asaj periudhe krijuan një vrimë ozoni të ngjashme me atë të ditëve tona, e cila çoi në ndryshime të thella në qarkullimin atmosferik dhe oqeanik të hemisferës jugore të Tokës.

Rrezatimi, zvogëlimi i ozonosferës dhe gazeve serë të emetuara në atmosferë nga vullkanet kanë përcaktuar një transformim të shpejtë të klimës: nga akullnajore në ndërglaciale.

Tërheqja e akullit ka shkaktuar ndryshime të thella në qarkullimin e erërave dhe rrymave oqeanike./ATSH/

LEXO EDHE:

Back to top button