Si filluan njerzit të flasin?

Si filluan njerzit të flasin?

Gjuha daton afërsisht 150,000 vjet më parë. Megjithatë, të gjitha dëshmitë gjuhësore datojnë rreth 6000 vjet më parë, kur filloi shkrimi. Rrjedhimisht, historia kryesore e gjuhës zbulohet përmes hamendjeve dhe dëshmive të shkruara që janë shumë më të reja se epoka që studiojnë gjuhëtarët.

Në vitin 2014, Live Science publikoi një artikull të rëndësishëm që paraqet një teori nga Shigeru Miyagawa, një gjuhëtar nga Instituti i Teknologjisë i Massachusetts në Kembrixh.

“Hipoteza e integrimit” e Miyagawa sugjeron që gjuha e bazuar në përmbajtje mund të ketë rrënjë në thirrjet e alarmit të majmunëve, ndërsa gramatika vjen nga pjesët shprehëse të këngës së shpendëve.

Sipas Miyagawa, sistemi shprehës gjendet te zogjtë këngëtarë dhe korrespondon me gramatikën në gjuhën njerëzore. Për shembull, zogjtë këngëtarë meshkuj këndojnë për të tërhequr çiftin ose për të mbrojtur territorin e tyre, por këngët e tyre nuk kanë ndonjë kuptim konkret në botën reale.

Këtu hyn në lojë fjalori. Sistemi leksikor gjendet te majmunët dhe korrespondon me fjalët në gjuhën njerëzore. Për shembull, majmunët vervet përdorin thirrje unike alarmi për të paralajmëruar grabitqarët specifikë, me thirrje specifike që komunikojnë kërcënime të tilla si “shqiponjë”, “gjarpër” ose “leopard”.

Vetëm te njerëzit të dy sistemet u bashkuan si gjuhë, me gibonat e argjendtë që shërbenin si pikë lidhjeje. Këta primat prodhojnë këngë të gjata, komplekse për të ruajtur territorin e tyre dhe për të komunikuar me bashkëshortët dhe anëtarët e mundshëm të familjes.

Në fund të fundit, ne ende nuk e dimë pse u shfaq gjuha njerëzore dhe si dukej procesi. Ne e dimë, megjithatë, se procesi vazhdon akoma.

LEXO EDHE:

Back to top button