Si i humbën njerëzit bishtin e tyre?

Si i humbën njerëzit bishtin e tyre?

Për gjysmë miliardë vjet apo më shumë, paraardhësit tanë kishin bishta. Si peshq, ata përdorën bishtin e tyre për të notuar nëpër detet Kambriane. Shumë më vonë, kur ata evoluan në primatë, bishti i tyre i ndihmoi  të qëndronin të ekuilibruar ndërsa vrapuan nga dega në degë nëpër xhunglat e Eocenit. Por më pas, afërsisht 25 milionë vjet më parë, bishtat u zhdukën.

Çarls Darvini e njohu për herë të parë këtë ndryshim në anatominë tonë të lashtë. Por si dhe pse ndodhi ka mbetur mister.

Darvini tronditi audiencën e tij viktoriane duke pretenduar se ne kemi ardhur nga primatët me bisht. Ai vuri në dukje se ndërsa njerëzve dhe majmunëve u mungon një bisht i dukshëm, ata ndajnë një grup të vogël rruazash që shtrihen përtej legenit – një strukturë e njohur si coccyx.

“Nuk dyshoj se është një bisht rudimentar,” shkroi ai.

Që atëherë, paleoantropologët kanë gjetur fosile që hedhin pak dritë mbi këtë transformim. Primatët më të vjetër të njohur, që datojnë 66 milionë vjet më parë, kishin bishta të plota që me siguri i përdornin për të mbajtur ekuilibrin e tyre në pemë. Sot shumica e primatëve të gjallë, si lemurët dhe pothuajse të gjithë majmunët, kanë ende bisht. Por kur majmunët u shfaqën në të dhënat fosile, rreth 20 milionë vjet më parë, ata nuk kishin fare bisht.

Për të kuptuar se si majmunët dhe njerëzit humbën bishtin e tyre, Z. Xia shikoi se si formohet bishti te kafshët e tjera. Në fazat e hershme të zhvillimit të embrionit, një grup gjenesh  ndizen, duke orkestruar pjesë të ndryshme të shtyllës kurrizore për të zhvilluar identitete të dallueshme, si qafa dhe rajoni i mesit. Në skajin e largët të embrionit, del një syth i bishtit, brenda të cilit zhvillohet një zinxhir i veçantë rruazash, muskujsh dhe nervash.
Z. Xia arsyetoi se paraardhësit tanë humbën bishtin e tyre kur mutacionet ndryshuan një ose më shumë nga këto gjene. Për të kërkuar për ato mutacione, ai krahasoi ADN-në e gjashtë llojeve të majmunëve pa bisht me nëntë lloje majmunësh me bisht. Përfundimisht, ai zbuloi një mutacion të përbashkët nga majmunët dhe njerëzit – por që mungonte te majmunët – në një gjen të quajtur TBXT.

Z. Xia dhe kolegët e tij propozojnë që ky mutacion goditi rastësisht një majmun rreth 20 milionë vjet më parë, duke e bërë atë të rritet vetëm një trung bishti, ose aspak. Megjithatë, kafsha pa bisht mbijetoi dhe madje lulëzoi, duke ia kaluar mutacionin pasardhësve të saj. Përfundimisht, forma mutante e TBXT u bë normë në majmunët dhe njerëzit e gjallë./nytimes/

LEXO EDHE:

Back to top button