Si mund të nuhasë dhe shijojë inteligjenca artificiale pijet?

Si mund të nuhasë dhe shijojë inteligjenca artificiale pijet?

Lajmet u publikuan javën e kaluar se pija e parë energjike në botë është zhvilluar nga fillimi në fund me inteligjencën artificiale në bashkëpunim me një prodhues kryesor hungarez të pijeve energjike.

Përveç kësaj, inteligjenca artificiale jo vetëm që projektoi një produkt të ri , por gjithashtu testoi dhe shijoi tre variantet e shijeve të ndryshme që propozoi, për të zgjedhur më në fund atë të duhurin në bazë të testeve.

Duke lexuar këtë, dikush mund të pyesë veten se si inteligjenca artificiale është e aftë të shijojë, si mund të zëvendësojë perceptimin, shijen dhe erën njerëzore. Dhe si mund të bëjë parashikime?

Inteligjenca artificiale (AI) është në gjendje të përpunojë një sasi të pabesueshme informacioni të gjetur në internet me një shpejtësi që është pothuajse e pakuptueshme për njerëzit. Megjithatë, përkthimi i ndjenjës së shijes njerëzore në një algoritëm artificial duket të jetë një operacion jashtëzakonisht joreal, ndaj besojmë se të gjithë janë të interesuar të hetojnë se si zhvillohet ky proces.

Disa kompani në mbarë botën janë të specializuara në dixhitalizimin e shijes dhe aromës. Këto kompani përdorin pajisje të zhvilluara posaçërisht si të ashtuquajturat e-mouth dhe e-nose. Për shembull, një kompani në Nju Jork ka mbledhur dhe përpunuar mostra parësore për 10 vjet, duke dixhitalizuar dekada të të dhënave shqisore dhe duke përpunuar grupin më të madh dhe më të larmishëm të informacionit ndijor të ushqimit dhe pijeve në treg.

Foto: Viacheslav Iakobchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Kjo bazë të dhënash dixhitale po zgjerohet dhe përditësohet vazhdimisht, duke lejuar ndjekjen e saktë të ndryshimeve dhe tendencave në perceptim dhe preferenca. Këtu hyn inteligjenca artificiale, e cila mund të parashikojë me besueshmëri se si konsumatorë të ndryshëm do të reagojnë ndaj një produkti të ri nga futja e të dhënave dixhitale, pa e provuar atë drejtpërdrejt.

Për shembull, pija Hal u digjitalizua nga kjo kompani me bazë në Nju Jork dhe pas analizimit të shumë të dhënave dhe statistikave, AI përdori inteligjencën parashikuese për të vendosur se cila shije do të ishte më e mira për produktin e tyre të ri. AI mund të përdorë të dhënat e mbledhura për të kuptuar se si grupe të ndryshme demografike i perceptojnë shijet – çfarë u pëlqen dhe çfarë jo.

Nga kjo, algoritmet e AI mund të parashikojnë se si çdo grup demografik (bazuar në moshën, gjininë, statusin socio-ekonomik dhe vendbanimin) do të pëlqejë shijen, erën dhe strukturën e një produkti të ri.

Inovacioni i fundit është hera e parë në botë që inteligjenca artificiale është përdorur në një proces kaq kompleks të zhvillimit të produktit në sektorin e pijeve energjetike. Produkti që ishte rezultat i atij procesi “Hel-VI” së shpejti do të jetë gati për përdorim, pasi brenda pak javësh do të nisë prodhimin në një nga linjat më moderne evropiane të prodhimit të pijeve dhe do të arrijë tek konsumatorët përmes kanaleve tradicionale.

Është e qartë se inteligjenca artificiale ka një potencial të madh në fushën e zhvillimit të produkteve, duke thyer kufijtë e paimagjinueshëm më parë dhe duke sjellë mundësi të reja në industrinë ushqimore. Aftësia e inteligjencës artificiale për të renditur dhe analizuar sasi të mëdha të të dhënave të disponueshme në internet në minuta ose sekonda mund të shkurtojë ciklin e zhvillimit të produktit nga 1-2 vjet, në rastin më të mirë gjysmë viti, në një muaj. Aktualisht, ekzistojnë më shumë se 100 teknologji të inteligjencës artificiale në botë dhe secila prej tyre shkëlqen në fusha të ndryshme dhe puna e tyre e kombinuar garanton një nivel të lartë inovacioni.

Prandaj, këshillohet që të mbani një sy në revolucionin e kuzhinës që premton të jetë plot surpriza që inteligjenca artificiale mund të sjellë në industrinë ushqimore në të ardhmen e afërt. Kush e di se çfarë zhvillimesh të reja dhe emocionuese na presin në botën e inovacionit? A ka pije freskuese më të shijshme, ëmbëlsira, cila është ziera më e mirë e peshkut apo ndoshta salçiçe më të shijshme? Mundësitë që ofron inteligjenca artificiale janë të pafundme dhe ne sapo kemi filluar të zbulojmë se sa larg mund të shkojnë ato.

LEXO EDHE:

Back to top button