Si ndikon muzika natën në trurin tuaj?!

Si ndikon muzika natën në trurin tuaj?!

Shumë njerëz dëgjojnë muzikë natën, disa duke punuar, duke u ushtruar në palestër ose thjesht duke pushuar.

Por si ndikon muzika në trurin tuaj? Së bashku me nxitjen e lëshimit të hormonit dopamine i cili quhet ndryshe dhe hormoni i ndjenjës së mirë, shkenca ka treguar se dëgjimi i muzikës mund të rrisë funksionin njohës, të lehtësojë potencialisht simptomat e ankthit dhe stresit dhe të na ndihmojë të qëndrojmë të fokusuar. Nuk është çudi që shumë prej nesh zgjedhin të dëgjojnë muzikë para, gjatë dhe pas stërvitjeve.

Studiuesit shtuan se ndërsa aktivizohen më shumë zona të trurit, ne mund të fillojmë të ndjejmë efektet e muzikës. Nëse jeni duke dëgjuar muzikë me ritëm të shpejtë, mund të filloni të ndiheni më vigjilentë dhe energjikë. Nëse jeni duke dëgjuar muzikë relaksuese, mund të filloni të ndiheni më të qetë dhe më të relaksuar.

Në një studim të vitit 2008, të botuar në revistën Perception and Motor Skills studiuesit zbuluan se ritmi me ose pa shoqërim muzikor mund të jetë në gjendje të “lehtësojë rikujtimin e tekstit”, që do të thotë se dëgjimi i muzikës mund të na ndihmojë të kujtojmë pjesë të informacionit. Për më tepër, një studim i vitit 2010 në aftësitë perceptuese dhe motorike zbuloi se muzika mund të jetë në gjendje të përmirësojë funksionin tonë njohës jashtë kontekstit të detyrave të kujtesës.

Muzika rrit nivelin tonë të zgjimit, që do të thotë se sa të zgjuar dhe vigjilentë ndihemi dhe kjo na vendos në një nivel optimal për të përmirësuar kujtesën. Në veçanti, teoria sugjeron që shtimi i sfondeve argëtuese dëgjimore e bën një detyrë mësimore më interesante dhe për këtë arsye rrit nivelin e përgjithshëm të zgjimit të nxënësit.

LEXO EDHE:

Back to top button