Si ndikon qepa e kuqe në kolesterol?
Hiperkolesterolemia, çrregullimi më i zakonshëm i trashëguar i metabolizmit të lipideve, prek një numër të konsiderueshëm njerëzish.

Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) raportojnë se afërsisht dy në pesë njerëz kanë nivele të larta të kolesterolit në gjak.
Kolesteroli i lartë mund të na vendosë në rrezik të shtuar të kushteve shëndetësore kërcënuese për jetën si goditje në tru dhe sëmundje kardiovaskulare. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që niveli i përgjithshëm i kolesterolit në gjak të mbahet normal.
Ruajtja e një peshe të shëndetshme, stërvitja e rregullt dhe reduktimi i konsumit të alkoolit janë vetëm disa nga mënyrat për t’u mbrojtur nga hiperkolesterolemia.
Dieta është gjithashtu një faktor kyç. Ngrënia e ushqimeve me fibra të larta si fasulet, tërshëra dhe avokado mund të ndihmojnë në mbajtjen e kolesterolit të keq LDL të ulët. Një perime është dëshmuar të jetë shumë e mirë në këtë, dhe ajo është qepa e kuqe.
Nëse gatuani qepë pa kripë, lëndët ushqyese që ato përmbajnë përfshijnë kalium, fosfor, kalcium dhe magnez.
Qepa gjithashtu përmban një flavonoid të njohur si quercetin. Në një studim të vitit 2017, shkencëtarët kërkuan të kuptonin më mirë se si quercetina ndikon në transportin e kundërt të kolesterolit, ose në procesin me të cilin trupi heq kolesterolin nga qelizat. Ata zbuluan se kuercetina rrit transportin e kolesterolit, ul nivelin e kolesterolit dhe përmirëson funksionimin e kolesterolit të mirë HDL.
Madje edhe format alternative janë treguar se ofrojnë të njëjtat përfitime, si lëngu i qepës i pasur me kuercetinë që ul ndjeshëm nivelet e LDL-së në pacientët me kolesterol të ngritur lehtë.
Qepët mund të përgatiten në mënyra të ndryshme. Mund ta hani të papërpunuar, të gatuar, mund ta shtoni në sallata apo gatime të ndryshme të gatuara.
Nëse nuk ju pëlqejnë qepët, mos u shqetësoni, suplementet dietike me bazë qepë mund të ulin gjithashtu nivelet e kolesterolit. Megjithatë, nuk u vu re asnjë lidhje midis suplementeve me bazë qepë dhe përmirësimit të niveleve të triglicerideve, kështu që shkencëtarët theksuan se nevojiten kërkime të mëtejshme.
Disa faktorë mund të çojnë në një rrezik të shtuar të hiperkolesterolemisë. Këto përfshijnë ngrënien e ushqimeve që janë të larta në yndyrna trans ose yndyrna të ngopura, një mënyrë jetese të ulur, pirjen e duhanit, gjenetikën, moshën dhe më shumë (sipas CDC). Prania e kushteve kronike shëndetësore mund të jetë gjithashtu një faktor rreziku, si diabeti i tipit 2 ose obeziteti, raporton Health Digest.