Si ndikon vlerësimi i punëtorëve në performancën e tyre?

Si ndikon vlerësimi i punëtorëve në performancën e tyre?

Të dish se si të tregosh vlerësim për punonjësit tuaj në mënyrë efektive mund të rrisë besnikërinë, angazhimin dhe mbajtjen e stafit. Duke shprehur mirënjohjen tuaj dhe duke shpërblyer performancën e shkëlqyer, ju krijoni një kulturë që e shtyn stafin ta bëj më të mirën e tyre.

Shpërblimi i punonjësve tuaj mund të përfshijë gjithçka, nga shkrimi i një shënimi deri te ofrimi i bonuseve financiare. Veprime të vogla mund të ndikojnë pozitivisht në produktivitetin, komunitetin dhe angazhimin e punonjësve. Akademi Pune sjellë disa udhëzime…

Bazat se si të tregoni vlerësim për anëtarët e ekipit

Mënyrat për të treguar vlerësimin e punonjësve mund të rezultojnë në benifite mbresëlënëse për organizatën tuaj. Këto janë disa nga avantazhet më të dukshme për vlerësimin e punëtorëve.

Morali i rritur: Kur punonjësit vlerësohen për punën e tyre të palodhur, ata ndihen të vlerësuar personalisht – gjë ndikon që ata të jenë më entuziastë në punën që e bëjnë. Rritja e moralit, nga ana tjetër, rrit gjasat që punëtorët të mbeten me kompaninë tuaj derisa fitojnë përvojë në karrierë.

Përmirësimi i angazhimit: Një sistem i punës që shpreh vazhdimisht mirënjohje për punën e punonjësve i stimulon punonjësit e kompanisë që të bëjnë më të mirën e tyre, gjë që çon në rritjen e angazhimit në punë. Kur punëtorët ndihen sikur janë pjesë e vërtetë e kulturës së kompanisë/organizatës, ata zhvillojnë një ndjenjë më të madhe të lidhjes me kompaninë – një faktor tjetër që ndikon që punëtorët të rrinë më gjatë në një kompani.

Performancë më e mirë: Kur punonjësit besojnë se do të marrin vlerësim për punën e mirë, ata performojnë më mirë dhe rrisin nivelet e produktivitetit. Kjo, nga ana tjetër, mund të kontribuojë në rezultate më të mira dhe rritje të biznesit.

Mënyrat më të mira për të treguar vlerësimin e punonjësve

Mënyra më e përshtatshme për të shprehur mirënjohje punonjësit tuaj për punën e mirë është t’ia shprehni vlerësimin për punën e madhe në një projekt, para se të kaloni në angazhimet për projektin tjetër. Për shembull, ju mund t’i përgëzoni punonjësit për udhëheqjen me sukses të një takimi të rëndësishëm ose për përfundimin e një projekti të madh në kohë dhe pa buxhet, thjesht duke u ndalur pranë tavolinave të tyre (ose duke ua bërë një telefonatë, nëse nuk ndodheni në zyre).

Shkruani një shënim falënderimi

Kur nuk mund të tregoni vlerësimin tuaj menjëherë ose kur arritja është aq e madhe sa që meriton më shumë se një “urim” të shpejtë, shprehni mirënjohjen tuaj me shkrim. Shpenzoni kohë për të shkruar një shënim personal ose një email që përcjell vlerësimin tuaj të vërtetë, duke përfshirë mirënjohjen për punën e tyre të palodhur rritjen e tyre profesionale. Email-i është opsioni më i shpejtë, por një shënim i shkruar e bën falënderimin më personal.

Falënderoni ekipin tuaj publikisht

Derisa shumë njerëz vlerësojnë shprehjet personale kur i vlerësoni, është gjithashtu e rëndësishme që publikusht të shprehni mirënjohjen për ekipin tuaj, veçanërisht kur ekipi juaj ka arritur diçka të rëndësishme. Për t’i falënderuar punonjësit publikisht, thoni disa fjalë për arritjet e tyre në takimin tuaj javor të departamentit ose takimin tuaj mujor të stafit. Ju gjithashtu mund të përfshini një shënim urimi në buletinin tuaj të brendshëm.

Bëni festat traditë

Nëse punonjësit tuaj kontribuojnë rregullisht me performancë të shkëlqyer, shpërbleni ata rregullisht. Krijoni një traditë që të gjithë mund ta presin me padurim, të tilla si një ngjarje sociale në fund të çdo muaji. Për shembull, mendoni për drekë me pica të premten pasdite ose një dalje të sponsorizuar nga kompania nëse të gjithë i përmbushin qëllimet e tyre të shitjes. Përveç shfaqjes së vlerësimit për punonjësit tuaj, ju gjithashtu mund të forconi lidhjet e ekipit dhe të përforconi një mjedis pozitiv pune në baza të rregullta.

Injoroni gabimet e vogla

Ndonjëherë mënyra më e mirë për të treguar vlerësim është t’u jepni punonjësve tuaj liri veprimi kur ata kanë nevojë. Nëse ata bëjnë gabime të vogla, të tilla si humbja e një afati projekti për disa orë ose neglizhimi i një detyre të vogël, lejojini të provojnë përsëri në vend që t’i qortoni. Marrja e këtij takti tregon se ju e vlerësoni punën e tyre të palodhur dhe se u besoni atyre që të bëjnë më të mirën, pasi edhe anëtarët më të mirë të ekipit tuaj do të rrëshqasin herë pas here.

Jepni një nxitje financiare

Për të inkurajuar punonjësit që të bëjnë më të mirën, merrni parasysh ofrimin e kompensimit monetar shtesë, siç është një program bonus. Ju mund të filloni me karta dhuratë në dyqanet lokale ose në kafene. Për të shprehur mirënjohje për arritjet më të mëdha, ofroni shpërblime tremujore, vjetore ose të bazuara në projekte për anëtarët e ekipit që arrijnë qëllimet e paracaktuara ose japin kontributet më të konsiderueshme.

Ofroni kohë shtesë pushimi

Edhe pse shumica e punonjësve vlerësojnë shpërblimet financiare, shumë të tjerë vlerësojnë gjithashtu shpërblime të paprekshme, siç është pushimi shtesë. Konsideroni t’u jepni punonjësve me performancë të lartë një pasdite pushim çdo muaj, ose lejoni anëtarët e përzgjedhur të ekipit të miratojnë një orar fleksibël gjatë një periudhe kohore të caktuar. Ju gjithashtu mund të tregoni mirënjohjen tuaj duke i lejuar punonjësit të punojnë nga distanca, gjë që është një përfitim që njerëzit në shumicën e industrive e vlerësojnë shumë.

Blini drekë për ekipin tuaj

Kur dëshironi të përmirësoni moralin e ekipit dhe të tregoni vlerësim për punonjësit tuaj në të njëjtën kohë, blini të gjithëve mëngjes, drekë ose kafe. Porositni në zyrën tuaj për të kursyer kohë ose për ta bërë rastin vërtet të veçantë duke i marrë të gjithë jashtë për një vakt. Si një shpërblim shtesë, merrni parasysh t’u kërkoni interpretuesve më të mirë të ekipit tuaj që të zgjedhin vendin.

Promovoni shëndetin dhe mirëqenien

Sigurohuni që punonjësit tuaj të kenë mundësinë të kujdesen për nevojat e tyre të shëndetit fizik dhe mendor. Ju mund t’i mbështesni këto iniciativa me stimuj të tillë si ushqime të shëndetshme në dhomën e pushimit, sfida të ushtrimeve në baza javore ose mujore, apo edhe një program që lejon ditë të shëndetit mendor sipas nevojës./AkademiPune

LEXO EDHE:

Back to top button