Si po e dobëson COVID-19 sezonin e ftohjes dhe gripit

Masat që synojnë të zbutin pandeminë e koronavirusit janë edhe dobësimi i gripit dhe sëmundjeve të tjera të frymëmarrjes, të cilat mund të kenë pasoja të gjera.

- Advertisements -

Nga mesi i dhjetorit, Hemisfera Veriore zakonisht është në fillim të sezonit të saj vjetor të ftohjes dhe gripeve – por deri më tani këtë vit, edhe pse rritja e pandemisë COVID-19 ka ndodhur në shum vende të botës, nivelet e shumë infeksioneve të zakonshme sezonale mbeten jashtëzakonisht në nivel të ulët.

Pandemia e shkaktuar nga koronavirusi SARS-CoV-2 ka infektuar të paktën 67 milion njerëz dhe ka vrarë 1.5 milion në të gjithë botën. Patchwork i përgjigjeve që synojnë të luftojnë pandeminë – nga bllokimet e përkohshme në veshjen e maskave, distancimi shoqëror, higjiena e shtuar personale dhe udhëtimi i reduktuar – ka pasur një ndikim të madh edhe në sëmundjet e tjera të zakonshme të frymëmarrjes.

Në Hemisferën Jugore – gripi sezonal nuk goditi fare. Kjo duket sikur mund të ndodhë edhe në veri. Anasjelltas, disa viruse të ftohjes së zakonshme kanë lulëzuar dhe provat e tantalizuara sugjerojnë se ata, në disa raste, mund të mbrojnë nga COVID-19.

Përkundër historisë së gjatë të njerëzimit me ftohjet dhe gripin, viruset që i shkaktojnë ato ende mbajnë shumë mistere. Shkencëtarët shpresojnë që sezonet e ardhëshme mund të zbulojnë informacione të reja në lidhje me transmetimin dhe sjelljen e këtyre mysafirëve të padëshiruar vjetorë: si këto viruse u përgjigjen masave shëndetësore, si ndërveprojnë dhe çfarë mund të thotë kjo për ngarkesat afatgjata të sëmundjeve. “Ky është një eksperiment i natyrshëm për kaq shumë viruse të frymëmarrjes”, thotë Sonja Olsen, një epidemiologe në Qendrën Kombëtare të Imunizimit dhe Sëmundjeve të Frymëmarrjes, pjesë e Qendrave Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) në Atlanta, Georgia.

LEXO EDHE:

Back to top button