Si të dalloni nëse kodi QR që po skanoni është në të vërtetë një mashtrim?

Kodet QR janë bërë një mënyrë popullore për të hapur faqet e internetit dhe për të paguar për produktet dhe shërbimet. Por jo të gjithë janë të sigurt.

Kriminelët kibernetikë mund të përdorin kodet QR për të vjedhur informacione personale dhe bankare.

Kodet e përgjigjes së shpejtë ose kodet QR janë si barkodet. Kur i skanojmë me kamerën e celularit, shfaqet një lidhje me informacionin që ata mbajnë.

Në botën e sotme dixhitale, kodet QR përdoren për të shfletuar menutë e restoranteve, për t’u lidhur me Wi-Fi publik, për të paguar parkimin dhe për të ridrejtuar përdoruesit në një faqe interneti.

Për kriminelët kibernetikë, një kod QR krijon një mundësi për të vjedhur identitetin e njerëzve ose për të hakuar llogaritë e tyre bankare dhe për të fituar paratë e tyre.

Mashtrimet me kodin QR

QRshing është një formë e vjedhjes së identitetit. Ai përdor kodet QR për të dërguar përdoruesit në një faqe interneti të rreme që përhap malware ose nxjerr informacione konfidenciale. Kriminelët kibernetikë që paraqiten si kompani të vërteta dërgojnë një email “mashtrim” me një kod QR dhe u kërkojnë përdoruesve ta skanojnë atë. Më pas ata përpiqen të marrin informacion ose të shpërndajnë skedarë të infektuar me viruse.

Një tjetër mashtrim i zakonshëm është një kod i rremë QR i ngjitur mbi atë origjinal, si në restorante dhe reklama në rrugë. Kodet e rreme QR mund të gjenden edhe në parkingje, duke u lidhur me një faqe pagese të besueshme por të rreme për të vjedhur para ose informacione të kartës së kreditit.

Mashtrimet duke përdorur kode të kundërta QR po fitojnë gjithashtu popullaritet. Mashtruesit fillimisht krijojnë një kod me qëllim të keq dhe më pas e përdorin atë si një metodë të supozuar pagese. Por kodi bën krejt të kundërtën: kërkon para nga personi që e ka skanuar. Në vend që të paguajë tregtarin për artikullin ose shërbimin, kodi me qëllim të keq QR e detyron tregtarin të paguajë mashtruesin. Ky lloj mashtrimi përdoret gjithashtu për të vjedhur informacione personale dhe detaje bankare.

Si të shmangni mashtrimin QR?

Përpara se të skanoni një kod QR, për shembull në një restorant ose në një hapësirë ​​tjetër publike, kontrolloni nëse ai është ngacmuar ose nëse nuk ka ngjitëse në kodin origjinal.

Instalimi i softuerit antivirus për të kontrolluar kodet e vërteta QR që nuk përmbajnë lidhje me qëllim të keq do t’ju ndihmojë të shmangni shkarkimin e viruseve ose softuerëve të tjerë keqdashës në telefonin tuaj celular.

Kontrollo dy herë pamjen paraprake të lidhjes së kodit QR. Kur skanoni kodin QR, duhet të shfaqet një pamje paraprake e URL-së. Sigurohuni që adresa e faqes në internet të jetë e ligjshme. Kërkoni për një simbol dryni dhe një adresë që fillon me “https://”. Vetëm URL të tilla janë të sigurta.

Mendoni dy herë nëse aplikacioni ose faqja e internetit ku jeni drejtuar ju kërkon të jepni informacione personale. Nëse është, sigurohuni që është autentike.

LEXO EDHE:

Back to top button