Si të forconi imunitetin tuaj nëpërmjet të ushqyerit?

Kujdesi për sistemin tuaj imunitar meriton vëmendje çdo ditë të vitit dhe është veçanërisht e rëndësishme në dimër për të qëndruar sa më të shëndetshëm.

Për të forcuar imunitetin, është e rëndësishme të flini mjaftueshëm, të shmangni konsumimin e tepërt të alkoolit, të mbani aktivitet të rregullt fizik dhe të ushqeheni shëndetshëm. Dhe kur bëhet fjalë për ushqimin, ka lëndë ushqyese specifike që do t’ju ndihmojnë të rrisni imunitetin tuaj.

Vitaminë C

Nëse të moshuarit ju kanë thënë të pini limonadë ose lëng portokalli të shtrydhur në shenjën e parë të ftohjes, tashmë e dini këtë sepse vitamina C është një nga lëndët ushqyese më të fuqishme për imunitetin tuaj.

Ky antioksidant mund të rrisë prodhimin e qelizave të bardha të gjakut, të cilat ndihmojnë në luftimin e infeksioneve.

Ka shumë burime të tjera të mira të vitaminës C, siç janë ushqimet e mëposhtme:

  • Specat
  • Fruta me shije
  • Luleshtrydhet
  • Patate e bardhë
  • Brokoli
  • Lulelakra
  • lakër turshi

Vitamina D

Nga forcimi i kockave, zvogëlimi i inflamacionit dhe ndihma e trupit tuaj për të absorbuar kalciumin – deri në përmirësimin e imunitetit, marrja e vitaminës D është çelësi për shëndetin tuaj të përgjithshëm. Ushqimet që janë një burim i pasur janë:

  • Peshku, si toni, salmoni, sardelet ose peshku shpatë
  • produktet e qumështit
  • lëng portokalli
  • E kuqja e vezes

Acidet yndyrore omega-3

Burimet më të mira të acideve yndyrore omega-3 janë:

  • Peshku dhe prodhimet e detit
  • Vajra vegjetale si fara e kolme dhe soja
  • Arra dhe fara si farat e lirit, arrat dhe farat chia.

Beta-Glukan Një

dietë e pasur me fibra me bazë bimore është e rëndësishme për shëndetin dhe beta-glukani është një lloj fibrash që ndihmon në forcimin e qelizave të bardha të gjakut që ndihmojnë në luftimin e infeksionit.

Ekzistojnë disa burime të beta-glukanit në drithëra si:

  • Tërshëra
  • Elbi
  • Gruri

LEXO EDHE:

Back to top button