Simptomat e mpiksjes së gjakut dhe kur duhet të thërrasim ambulancën


Shumicën e kohës, mpiksja e gjakut është e dobishme. Kur lëndoheni, gjaku duhet të ‘forcohet’ dhe të mblidhet në vend për të ndaluar gjakderdhjen. Por ndonjëherë mpiksjet ndodhin kur ato nuk janë të nevojshme, dhe kjo mund të krijojë probleme, veçanërisht nëse ato formohen në venat e thella pranë muskujve tuaj.

“Kur mpiksjet e gjakut formohen në sistemin më të thellë, ato mund të jenë të dhimbshme dhe shumë të rrezikshme”, thotë Luis Navarro, një mjek dhe themelues i qendrës New York Vein.

Ky lloj i mpiksjes quhet trombozë e venave të thella. Ato janë si pengesa në linjën tuaj të gjakut pasi ato shkaktojnë bllokime të trafikut në qarkullimin tuaj dhe parandalojnë rrjedhën e gjakut që mban sistemin tuaj të rrjedhshëm.

Gjërat mund të bëhen edhe më serioze nëse tromboza e venave të thella ndahet nga faqja e saj origjinale dhe udhëton në mushkëri. Pastaj ndodh emboli pulmonare, një mpiksje që parandalon mushkëritë të marrin oksigjenin dhe gjakun e nevojshëm. Mund të dëmtojë mushkëritë dhe organet e tjera dhe mund të ketë përfundim fatal.

Disa njerëz kanë më shumë të ngjarë të kenë trombozë të venave të thella se të tjerët, kështu që mund të jetë një ide e mirë të qëndrojnë jashtë të gjithë faktorëve të rrezikut. Është gjithashtu e mençur të dimë t’i njohim simptomat pasi shpesh mund t’i anashkalojmë dhe trajtimi i shpejtë është thelbësor, pohon doktor Navarro.

6 simptomat që nuk duhet injoruar:

Ënjtje në njërën nga gjymtyrët

Një këmbë ose krah i fryrë është një nga shenjat më të zakonshme të trombozës së venave të thella.

“Mpiksja e gjakut mund të bllokojë rrjedhjen e shëndetshme të gjakut në këmbë, dhe gjaku mund të mbetet pas mpiksjes, duke shkaktuar ënjtje,” shpjegon doktor Navarro.

Dhimbje në këmbë ose krah

Dhimbja për shkak të trombozës së venave të thella zakonisht vjen në kombinim me simptoma të tjera të tilla si ënjtje ose skuqje, por ndonjëherë mund të jetë edhe më vete.

Dhimbja nga mpiksja e gjakut lehtësisht mund të zëvendësohet nga ngërçet e muskujve ose tensioni, kjo është arsyeja pse problemi shpesh mbetet i pa diagnostikuar. Dhimbja do të ndodhë kur ecni ose kur përkulni këmbën lart.

Skuqje në lëkurë

Ndërsa është e vërtetë që një mavijosje është një lloj mpiksje gjaku, nuk është lloji për të cilin duhet të shqetësoheni. Ju nuk mund të shihni trombozë të thellë të venave me sy të lirë. Ju mund të shihni ndryshime në formën e mavijosjes, por ka më shumë të ngjarë të shihni vetëm skuqje. Tromboza e venave të thella shkakton skuqje në gjymtyrën ku ndodhi mpiksja dhe e bën krahun ose këmbën të ngrohtë në prekje.

Dhimbje në kraharor

Dhimbja në kraharor mund të bëjë që ju të mendoni se keni një sulm në zemër, por gjithashtu mund të jetë një emboli pulmonare.

Gulçim ose puls i shpejtë

Një mpiksje gjaku në mushkëri ngadalëson rrjedhën e oksigjenit. Kur oksigjeni është i ulët, ritmi i zemrës tuaj rritet duke u përpjekur të kompensoni mungesën e oksigjenit. Nëse ndjeni një dridhje në gjoks dhe keni frymëmarrje të thellë, trupi juaj mund të sinjalizojë se keni emboli pulmonare. Ju gjithashtu mund të ndjeheni të dobët apo edhe të zbehtë. Merrni ndihmën mjekësore shpejt nëse keni ndonjë nga këto simptoma.

Kollë e pashpjegueshme

Ju nuk mund të ndaloni kollitjen dhe frymëmarrjen sa duhet, a keni ritëm të lartë të zemrës ose dhimbje në gjoks?

Këto mund të jenë shenja të embolisë pulmonare. Kolla e thatë ndodh mund të përcillet ndonjëherë edhe me këlbazë ose gjak.

Nëse dyshoni për simptomat, është mirë që të telefononi mjekun ose të kërkoni ndihmën e shpejtë.

LEXO EDHE:

Back to top button